Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. November 25. 07:36, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu

Többen is kapnak majd értesítést a rossz hírről

Többen is kapnak majd értesítést a rossz hírről

Eredményesnek mondható a tizenötödik népszámlálás. Komolyabb problémák nem nehezítették a cenzust, az internetes kitöltés aránya pedig elérte a 19 százalékot.

Egyébként csaknem 4,5 millió címről érkezett valamilyen adat. A válasz megtagadása eljárást von maga után.

Összességében eredményes volt az idei népszámlálás, így a Központi Statisztikai Hivatal – ezen keresztül Magyarország – egy tíz évre elegendő adatvagyonhoz jutott. Mint ismert, ez a tizenötödik teljes körű összeírás volt, a legutóbbi cenzus 2001-ben zajlott le.

Minden háztartásról van valamilyen információnk – mondta el az MNO kérdésére Virágh Eszter. A KSH népszámlálással foglalkozó szóvivője kiemelte: csaknem 4,5 millió címről érkezett valamilyen adat, amelyek között újonnan talált címek is vannak, ugyanakkor néhány helyen nem sikerült a kapcsolatfelvétel, és ilyenkor csak néhány alapinformáció kerülhetett fel a kérdőívekre.

Virágh Eszter tájékoztatása szerint a népszámlálás idején 1400 lakcímen tagadták meg a válaszadást annak ellenére is, hogy erre a törvény betűje kötelezi az embereket. A pótlólagos lehetőségek nyomán azonban ez a szám alig hatszázra apadt. A választ megtagadók eljárásra számíthatnak, amelyet a helyi jegyző indít majd – tette hozzá Virágh Eszter.

Egyéb, szintén szokványosnak mondható problémák is nehezítették a körülbelül negyvenezer számlálóbiztos munkáját. Előfordult ellenük tettlegesség is, volt, akinek eltörték a karját, vagy éppen megkergették. Mint megtudtuk, kiemelkedően erőszakos esemény nem történt, ahol pedig szükség volt rá, a helyi önkormányzat vagy a rendőrség megindította az eljárásokat – mondta a KSH munkatársa. A számlálóbiztosokról még annyit: nagyjából egyszázalékos volt a fluktuációjuk, aminek oka javarészt a feladatra való alkalmatlanság volt.

Az első adatokra a következő év tavaszán lehet számítani. A lélekszám, a nemi arányok, a lakások száma és mérete már kiolvasható lesz az előzetes adatokból.

A KSH először vetette be az internetet is mint olyan lehetőséget, ami megkönnyíti a válaszadást. A megkeresettek csaknem 19 százaléka élt is ezzel a lehetőséggel. Ezzel az eszközzel minden bizonnyal jelentős összegeket, időt és energiát lehetett megtakarítani. Virágh Eszter elmondta azt is: voltak kisebb-nagyobb nehézségek a működésben, ugyanakkor ezeket az informatikusok hamar javították. Ami inkább gondot okoz majd, az önállóan – kérdezőbiztos nélkül – kitöltött papír kérdőívek feldolgozása. Bármi is az oka – feltehetőleg a bizalmatlanság vagy a kötetlenség –, a válaszolók 16 százaléka élt ezzel a lehetőséggel. „Nem könnyű segítség nélkül egy ilyen kérdőívet kitölteni, így azok olykor hiányosak, olykor meg éppen túltöltöttek” – hívja fel a figyelmet Virágh Eszter.

A cenzus 19 milliárd forintba kerül, persze ezt az összeget el kell osztani négy-öt évre, hiszen ebben nemcsak az adatfelvétel költségei jelennek meg, hanem már az előzetes munkálatok is pénzbe kerültek. Ez az összeg – az infláció és egyéb változást mérő mutatók mentén számolva – nem több, mint az ezt megelőző cenzus költségei.

Címkék: ksh, Népszámlálás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Belföld

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 15. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: