Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Október 09. 11:04, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Több száz millió forinttal maradnak el a város adóbevételei a tervezetthez képest

Több száz millió forinttal maradnak el a város adóbevételei a tervezetthez képest

Pedig az idei év kiugróan jól sikerült volna, a koronavírus gazdaságra gyakorolt hatásai azonban jelentős károkat okoztak.

Dr. Áldozó Tamás polgármester ismertette azokat az adóbevételeket, amelyek az idei utolsó adóbefizetési határnapig érkeztek be az önkormányzat számlájára. Az idei évben ugyanis a járvány miatt a decemberben esedékes határnapig nincs újabb adófizetési kötelezettsége a cégeknek, a befizetéseket elég a jövő évben megtenni.

A város költségvetésébe érkező legnagyobb tétel az iparűzési adóból származik, a tavalyi évben 1,87 milliárd forint teljesült, idénre 2 milliárd forintot terveztek. Ehhez képest 1,64 milliárd forint érkezett be idén és több befizetéssel 2020-ban már nem kalkulálhat a város. Tehát a tavalyinál is lényegesen kevesebb iparűzési adóbefizetés történt, a tervezettnél pedig 350 millióval kevesebb érkezett a város számlájára.

Jól látszik a fenti ábrán, hogy idén szeptemberig több iparűzési adóbefizetés történt, viszont 2020-ban több már nem érkezik, szemben a tavalyi évvel, amikor decemberben is volt fizetési határnap. Az idei adóbevétel tehát minden bizonnyal jóval meghaladta volna a tavalyit, ha nem szól közbe a járvány.

A kommunális- és az építményadóból érkezett bevétel gyakorlatilag megegyezik a tavalyival, a gépjármű adóból származó 100 millió forint viszont hiányzik a büdzséből, hiszen az a központi kormányzathoz kerül. Az idegenforgalmi adó kiesése körülbelül 20 milliós tételt jelent.

A telekadóból viszont jóval több bevétele lett idén az önkormányzatnak, a tavalyi 41 millióval szemben idén már több mint 104 millió forintnál jár a bevétel. A polgármester szerint ennek két oka van, egyrészt az önkormányzat értékesített nagy méretű területeket az ipari parkban, amelyek után idén már fizetnie kellett az új tulajdonosnak, másrészt pedig az adóellenőrzések hatására több olyan telket vallottak be, amelyekről eddig elfejeltettek számot adni.

Összességében elmondható, a tavalyi évhez képest 200 millió forinttal kevesebb adóbevétele van a városnak, a tervezettnél pedig megközelítőleg 400 millió forinttal kevesebből gazdálkodhat az önkormányzat. Várhatóan a jövő év sem lesz jobb ebből a szempontból, mivel a 2021-es iparűzési adót a 2020-as számok alapján határozzák meg, a járvány miatti leállás, és a világgazdasági helyzet miatt jelentős csökkenésre van kilátás. A városvezető bízik abban, hogy az idei decemberi befizetések átcsúszása miatt, az idei évhez hasonló mértékű adóbevétele lesz azért az önkormányzatnak.

Áldozó Tamás szerint a rendelkezésre álló bevételek, és a 2019-ben megtett takarékossági intézkedések biztosítani tudják a város gazdálkodását, az intézmények működését és a fejlesztések finanszírozását egyaránt.

A közszférában dolgozók többségének béreit csökkentették a járvány kitörését követően. A polgármester köszönetet mondott a munkatársaknak, akik ellátták a feladataikat és elfogadták ezt a csökkentést. Decemberben egy összegű kompenzációt fognak fizetni az önkormányzati dolgozóknak, januárban pedig helyreállítják a korábbi bérszínvonalat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.