Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Június 22. 11:44, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Több mint 60 milliárd euró kell a spanyol bankoknak

Több mint 60 milliárd euró kell a spanyol bankoknak

Az elkészült jelentés alapján 62 milliárd eurónyi új forrásra lenne szüksége a spanyol bankszektornak.

Ez az összeg kisebb, mint a korábban kérvényezett 100 milliárd eurós EU-s bankmentő hitelcsomag. Az igénylést a következő napokban nyújthatja be a spanyol kormány az EU-nak.

A tanácsadó cégek 14 pénzintézetet vetettek alá stresszteszteknek – spanyol pénzügyi szektor 85 százalékát reprezentálják – így valószínűleg nem csökken az eredetileg kérvényezett összeg nagysága. A spanyol pénzügyminiszter szerint a bankok feltőkésítése leggyorsabban a júliusban felálló ESM alapból történhetne meg, ám ezt először az EU tagállamainak jóvá kellene hagyni. A németek itt még könnyen beleszólhatnak a végjátékba – írták az Equilor elemzői.

A spanyol kötvénypiacon tovább enyhültek a feszültségek, a tízéves hozam a bőven 7 százalék feletti szintekről a sikeres kötvény aukciókat követően 6,6 százalék közelébe süllyedt, a rövid oldalon pedig 40 bázispont körüli korrekciót láthattunk. Az árveréseken a tervezettnél valamivel több, összesen 2,2 milliárd euró értékben sikerült középlejáratú papírokat értékesíteni. Ez egyik részről pozitív, hiszen azt jelzi, hogy az állam képes magát a piacról finanszírozni, ugyanakkor a kialakult hozamszintek középtávon semmiképpen sem fenntarthatóak – ezt már a CIB Bank elemzői írták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).