Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Február 27. 12:08, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - fotók: police.hu

Több magyar szervezet is segítséget nyújt az ukrajnai menekülteknek

Több magyar szervezet is segítséget nyújt az ukrajnai menekülteknek

A Mathias Corvinus Collegium (MCC), a Budapest Bike Maffia, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) is segítséget nyújt az ukrajnai menekülteknek.

Az MCC szombati, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az intézmény tanulói közül 97-en tanulnak a beregszászi Fiatal Tehetség Programban (FIT). Több diák, oktató és a családjuk Magyarországon biztonságban van, de sokan Ukrajnában maradtak - írták, kiemelve: az intézmény Magyarországon ellátást nyújt a munkatársaknak, diákoknak és valamennyiük családjának, az Ukrajnában tartózkodóknak pedig segélycsomagot állít össze.

Mindenben próbálják segíteni a kárpátaljai MCC-s diákokat, mindenkivel felveszik és tartják a kapcsolatot - tették hozzá.

Tudatták azt is, hogy az intézmény elindítja kárpátaljai segítségnyújtó programját: lakhatásuk biztosítása, mindennapi életük megszervezése mellett, mentális segítséget is nyújtanak a diákoknak.

Az MCC továbbá várja őket magyarországi központjaiban a FIT-es foglalkozásokon, az intézmény tanulói és munkatársai pedig önkéntes programot indítottak: már a héten elkezdődött az adománygyűjtés, és közös imádságot is szerveznek - írták.

A Budapest Bike Maffia arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az Age of Hope-pal összefogva közös adománygyűjtést szerveztek, amelynek eredményeként nyolc kisbusz, egy teherautó és nyolc személyautó indult el adományokkal megpakolva az ukrán-magyar határhoz.

A szervezet a pénteki felhívásban azt írta, hogy a tervek szerint a határnál naponta több száz adag ételt készítenek, és teát főznek, ezért leginkább szendvicsekre, vitaminokra, gyümölcslevekre, tisztálkodószerekre, takarókra és izolációs fóliákra van szükség.

A felhíváshoz több ezer ember csatlakozott, egyszerre 150-200 ember dolgozott az átvevőponton, és hírességek is segítettek - áll a közleményben.

A Magosz a közleményében azt írta, hogy adománygyűjtést indított a Magyarok Kenyere Alapítvánnyal közösen a menekültek segítésére. A pénzadományokat a 10405004-00012345-00000003-os számlaszámra, háborús menekültek megjelöléssel lehet küldeni, az összegyűlt pénzt az ukrajnai menekültek ellátására juttatják el.

A szövetség gazdaköri tagjai emellett saját termékeikkel személyesen is segítenek a magyar-ukrán határon, Vásárosnaményban és Beregsurányban, vasárnap pedig a határra érkezik Jakab István, a Magosz elnöke is - ismertették.



A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) közleménye szerint egy magánegészségügyi szolgáltatócsoport TritonLife Ukrajna Segélyalapot hozott létre, amelynek összege 40 millió forint, az alap felhasználását pedig a NOE végzi.

A program az egyesület minden Magyarországon fő-, részmunkaidőben, vagy bármilyen közreműködői jogviszonyban az egészségügyben dolgozó kollégája rokonainak elérhető, akik igazoltan a jelenlegi Ukrajna területéről származnak, onnan települtek át, magyar állampolgársággal rendelkeznek, és a kint maradt hozzátartozóik, családtagjaik a jelenlegi helyzetben lakóhelyük elhagyására kényszerülnek, valamint Magyarországon keresnek menedéket úgy, hogy itt állandó, vagy ideiglenes lakhatással nem rendelkeznek.

A program magában foglal - bizonyos szűk keretek között - szálláskeresést és biztosítást, valamint a felnőttek keresetének kiesését részben pótló egyszeri, vagy rendszeres anyagi segítséget. A befogadó családok szervezése a NOE feladata - ismertették, hozzátéve: az egyedileg megítélt támogatás időbeli korlátja három hónap, ami egyedi döntés alapján két alkalommal ugyanennyivel meghosszabbítható.

Kiemelték: a pályázatokat 24-48 órán belül elbírálják, hogy a rászorulók minél hamarabb segítséghez jussanak, a kiskorú gyermekes családok pedig előnyt élveznek az elbíráláskor.

A rászorulók pályázatait a TUS@tritonlife.hu e-mail címre várják - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.