Városlista
2022. május 24, kedd - Eszter

Hírek

2012. Május 30. 14:13, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Több légitársaság csődje várható

Több légitársaság csődje várható

A Malév csődje Magyarország, a diszkont-légitársaságok pedig egész Európa légipiacát átrendezik idén.

A nemzeti légitársaság eltűnése a hazai gazdaság számára visszaesést hozott, amit ellensúlyozhat a regionális repterek felértékelődése - írja a Magyar Hírlap.

„A fapadosok mellett három nagy légitársasági csoport maradhat fenn Európában” – állítják a Financial Times által megkérdezett szakértők. Az elemzés szerint a legnagyobb európai olcsó jegyes légitársaságok prosperálnak a gazdasági hanyatlás idején, a térség nemzeti légitársaságainak helyzete sokkal nehezebb. Az Európai Unió szuverén adósságválsága közepette ugyanis az utazók – még az üzletemberek is – azzal igyekeznek takarékoskodni, hogy az unión belüli repülésekre a fapadosokat veszik igénybe, amelynek következményei az iparági eredményekben is megmutatkoznak.

A Ryanair, a forgalom alapján a legnagyobb európai olcsó jegyes légitársaság a közelmúltban emelte 2011–2012-re szóló eredmény-előrejelzését 440 millióról 480 millió euróra, miközben a Lufthansa már szeptemberben profitfigyelmeztetést adott ki – emlékeztet a távirati iroda. Az Air France-KLM csoport pedig azt jelezte, 2011-re működési szintű veszteséget vár.

A lap szerint az iparági elemzők további cégek csődjét jósolják Európában, mivel „egyszerűen túl sok a légitársaság”. A legtöbb elemzői előrejelzés szerint Európában végül három nagy nemzeti légitársasági csoport marad fenn: a Lufthansa, az Air France-KLM és az International Airlines Group, a British Airways és a spanyol Iberia tulajdonos holdingcége.

Az Európai Parlament állásfoglalásában az áll: az EU légügyi politikájának kiemelten figyelnie kell a regionális repterek igényeire. Ezek ugyanis elősegíthetik egy-egy régió fejlődését, a transzeurópai közlekedési hálózatba történő bevonásukkal pedig csökkenthető a forgalmas légiközpontok zsúfoltsága. Ráadásul új vállalkozásokat vonzanak, és lehetőséget kínálnak a helyi turizmus és a teherszállítás számára is.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 24. 10:01, kedd | Belföld

Százan estek egymásnak Kerepesen, lövések is dördültek

Két család tagjai összeverekedtek Kerepesen: legalább százan \"feszültek egymásnak\", és lövések is dördültek - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) kedden a police.hu oldalon.

2022. Május 24. 09:19, kedd | Belföld

Kivégezte apját egy 18 éves fiatal Somogyban

Fejlövéssel végzett apjával egy 18 éves férfi Szulok község külterületén, a feltételezett elkövetőt a Terrorelhárítási Központ közreműködésével Budapesten fogták el

2022. Május 24. 07:00, kedd | Belföld

Őrző-védő cégek vezetői ellen született jogerős ítélet Pécsen

Egytől három évig terjedő szabadságvesztést szabott ki a Pécsi Ítélőtábla öt vádlottal szemben hétfői jogerős határozatában, mert az általuk irányított őrző-védő cégek nem fizették munkavállalóik után az adókat,