Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Október 21. 10:38, péntek | Belföld
Forrás: mti

Több helyen árhullámokra lehet számítani az országban

Több helyen árhullámokra lehet számítani az országban

Több vízfolyáson is árhullámok kialakulására lehet számítani a szombat reggelig lehulló eső miatt - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken az MTI-vel.

Közleményükben felidézték, hogy csütörtökön hidegfront érte el az ország térségét, többfelé volt eső, záporeső. A délnyugat-északkelet irányban haladó csapadékzónák a Sajó szlovákiai és a Hernád legfelső vízgyűjtőjét is érintették, de az igazán nagy mennyiségű csapadékot Szlovákia nyugati felében, a Duna mellékvizeinek vízgyűjtőin regisztrálták.

A Sajó vízgyűjtőjén az alacsonyabban fekvő térségekben 2-5 milliméternyi, magasabban 5-18 milliméternyi eső hullott, míg a Hernádén csak kis területen volt számottevő csapadék.

Pénteken újabb csapadékzóna érte el a térséget - tette hozzá az OVF, de megjegyezte: a korábbi várakozásokkal ellentétben egyelőre ez is a Felvidék nyugati térségében okoz - egyelőre nem túl intenzív - csapadékot.

Szombat reggelre az elsőfokú készültségi szintet megközelítő, illetve azt kevéssel meghaladó vízállások alakulhatnak ki a Sajó hazai felső szakaszán és a Tarnán, Tarnaméra térségében, majd szombat estétől a Taktán, Taktaföldvárnál. Továbbá 0,5-1,5 méteres vízszintemelkedés lehetséges a Bódván és néhány csereháti, valamint a Zempléni-hegység környezetében eredő patakon, de igazán jelentős árhullámok kialakulása nem valószínű - írták.

Emellett a telített talajok miatt a síkvidéki területeken helyenként rövid ideig tartó belvízi elöntésekre is számítani lehet - olvasható az OVF közleményében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által pénteken az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a sok eső miatt Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezekben a megyékben 24 óra alatt több mint 20 milliméternyi eső hullhat.

Az előrejelzés szerint szombat reggeltől már csak keleten, északkeleten várható eső, zápor, majd kora délutánra ott is megszűnik a csapadék.

Címkék: ár, áradás, árvíz, eső, vízügy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére