Városlista
2022. január 26, szerda - Vanda

Hírek

2014. Április 04. 11:20, péntek | Helyi önkormányzati
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Több adóbevétele van a városnak, mint tavaly

Több adóbevétele van a városnak, mint tavaly

Dr. Áldozó Tamás polgármester szólt a város első negyedéves bevételeiről. A befizetések meghaladják az elmúlt év azonos időszakát, az álláskeresők aránya pedig a felére csökkent az elmúlt négy évben.

Az ipűzési és az építményadó a helyi adónemek közül a legnagyobb bevételeket képezik a város költségvetésében, ezért ezek növekedése esetén nagyobb mozgástere lehet az önkormányzatnak. A polgármester pontos számokat tárt a sajtó munkatársai elé: Az építményadóból az elmúlt év azonos időszakában 209 millió forintnyi befizetés érkezett. Ez a szám idén 223 millió forint volt, mely 6,7%-os bevétel növekedést jelent. - Két dologból adódik a többlet. Az egyik, hogy az ellenőrzések feltártak olyan ingatlanokat, melyeket eddig nem vallottak be. Másrészt - azt gondolom ez a nagyobb rész - azóta épült annyi vállalkozás céljára szolgáló építmény, vagy garázs, amely ennek a növekménynek a fedezete. A növekedés nem adóemelésből származik tehát - szögezte le a polgármester.

Áldozó Tamás a helyi iparűzési adóból származó bevételeket is ismertette. - Az előző év első negyedévében 328 forint volt a március 31-ig teljesített befizetés. Ez az idén 351 millió forint volt, mely szintén 7% körüli növekedést jelent. Összességében elmondható, hogy idén 30-40 milliós nagyságrenddel több a bevételünk, ennyivel nagyobb az önkormányzat mozgástere akkor, amikor 2014 hátralévő feladatait kell terveznünk. A polgármester hozzátette: az iparűzési adó növekedése mögött sem adóemelés áll, hanem az, hogy a helyi vállalkozások korrigált nettó árbevétele nött a tavalyi évhez képest.

A foglalkoztatási adatok is pozitív irányba hatnak - derült ki a sajtótájékoztatón. A Munkaügyi Központ adatai szerint 2014 márciusában az állandó pápai lakhellyel rendelkező álláskeresők aránya a munkaképes felnőttkorú lakossághoz viszonyítva 5,51% volt. - Ez az adat utoljára 2002 környékén volt ilyen kedvező, 2010 februárjában közel a kétszerese volt. Ebben tagadhatatlanul benn van a közfoglalkoztatás is ,az elmúlt fél évben 468 fő vett részt a közfoglalkoztatásban a pápai lakhellyel rendelkezők közül. A kedvező foglalkoztatási adatok javulásának másik oka az, hogy több gazdasági társaság növekedési üteme jóval meghaladja az országos átlagot. Jelenleg a pápai Munkaügyi Központban 250 üres álláshelyet tartanak nyilván, ehhez képest 1200 körüli a munkát keresők száma - ismertette az adatokat Áldozó Tamás.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 26. 14:05, szerda | Belföld

Emberi mulasztás okozhatta a metróbalesetet

Az elsődleges vizsgálatok szerint emberi mulasztás okozhatta a múlt péntek éjszakai metróbalesetet - közölte a BKV Zrt. kedden az MTI-vel.

2022. Január 26. 13:06, szerda | Külföld

Rendőrségi vizsgálat indult a zárlatok idején tartott Downing Street-i partik ügyében

Rendőrségi vizsgálat indult azoknak a partiknak és egyéb összejöveteleknek az ügyében, amelyeket a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt korábbi zárlatok idején rendeztek a londoni miniszterelnöki hivatalban

2022. Január 26. 12:04, szerda | Életmód

Már az újszülöttek is érzékelik a társas viszonyokat - kutatás

Magyar kutatók először igazolták, hogy a beszédre specializált agyterületek már születéskor azonosítják az emberi kommunikációt, még akkor is, ha maga az újszülött nem vesz részt az interakcióban.

2022. Január 26. 11:06, szerda | Belföld

Folytatódik a kamatemelés a decemberinél nagyobb lépésekkel

A másodkörös inflációs kockázatok mérséklése és a várakozások megfelelő alakítása az alapkamat-emelési ciklus havi ütemű, a decemberinél nagyobb lépésközzel történő folytatását teszi szükségessé