Városlista
2022. május 21, szombat - Konstantin

Hírek

2011. November 29. 08:00, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Tízezrek tiltakoznak a szigorú szankciók ellen

Tízezrek tiltakoznak a szigorú szankciók ellen

Tízezrek gyűltek össze hétfő délelőtt Damaszkusz központjában.

A Szabaa Bahrat téren, hogy elítéljék azokat a szankciókat, amelyeket az Arab Liga előző nap rendelt el Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen – jelentette az AFP hírügynökség tudósítója a helyszínről. Az Európai Unió a héten újabb súlyos szankciókkal sújtja Szíriát – közölte egy neve elhallgatását kérő európai diplomata.

A tüntetők óriási szíriai zászlókat és Aszad-arcképeket tartottak a magasba, és hazafias dalokat énekeltek. Az Arab Liga vasárnap szigorú szankciókat fogadott el Szíria ellen, hogy rákényszerítse a damaszkuszi vezetést, hagyjon fel a több mint nyolc hónapja tartó kormányellenes lázadás véres elfojtásával.

Ezek az Arab Liga első ilyen mértékű gazdasági büntető intézkedései egyik tagállamával szemben. Damaszkusz még nem reagált hivatalosan a szankciók bejelentésére, de Valíd Moallem külügyminiszter délután sajtóértekezletet tart a szíriai fővárosban.

A kairói határozat előírja egyebek közt a más arab országokban lévő szíriai bankszámlák zárolását, a Szíriában folyó arab beruházások leállítását és a vezető szíriai tisztségviselők beutazásának korlátozását. Leállítják a kereskedést is a szíriai állami vállalatokkal, kivéve azokat az árucikkeket, amelyekre a lakosságnak van szüksége. Felfüggesztik a légi járatokat Szíria és az arab államok között.

Ezek az intézkedések azonnal hatályba léptek, kivéve a légi forgalomra vonatkozót, amelyhez technikai egyeztetésekre van szükség. Az ország ellen az Egyesült Államok és az Európai Unió már korábban hozott szankciókat. A büntető intézkedések vasárnapi bejelentése dacára a felkelés elfojtása aznap is folytatódott Szíriában, 23 ember halálát okozva.

„Gazdasági háború”

A szíriai külügyminiszter szerint az Arab Liga döntése a szankciók bevezetéséről felér egy gazdasági háború kihirdetésével. Valíd Moallem hétfőn beszélt erről egy, a televízióban is közvetített sajtótájékoztatón. Kijelentette, hogy a szankciók nem fogják elérni a céljukat. „Csak a nép fog szenvedni, a rendszer túléli” – mondta. A külügyminiszter bejelentette ugyanakkor, hogy az új szíriai alkotmányból kiveszik azt a passzust, amely „vezető pártként” határozza meg a kormánypárt helyzetét a rendszeren belül.

Újabb szankciók jönnek

Az Európai Unió a héten újabb súlyos szankciókkal sújtja Szíriát, hogy megbüntesse a Bassár el-Aszad rendszere ellen tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszakért – közölte hétfőn egy neve elhallgatását kérő európai diplomata.

Az EU külügyminiszterei csütörtökön intézkedéscsomagot fogadnak el, amelyben szerepel a gáz- és olajipari berendezések szíriai exportjának tilalma, a szíriai állampapírokkal való kereskedés megtiltása és olyan számítógépes szoftverek eladásának tilalma, amelyekkel ellenőrizni lehet az internetet és a telefonszolgáltatásokat. Az európai kormányoknak megtiltják, hogy engedményes – a szokásos piacinál alacsonyabb kamatú és hosszabb türelmi időszakú – kölcsönöket nyújtsanak Szíriának.

A külügyminiszteri ülésen befagyasztják újabb tizenkét személynek és tizenegy intézménynek az EU-s bankokban lévő pénzeit, s felveszik őket a beutazási tilalommal sújtottak listájára. Az EU eddig hét alkalommal fogadott el Szíriát sújtó intézkedéseket, s jelenleg 74 személy neve szerepel a tilalmi listán, fegyverembargó van érvényben, és az EU-országok nem importálhatnak Szíriából nyersolajat.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 20. 17:15, péntek | Külföld

A vártnál jelentősebben emelkedtek a termelői árak áprilisban Németországban

Németországban soha eddig nem látott mértékben, még a vártnál is jelentősebben emelkedtek a termelői árak áprilisban éves összevetésben.

2022. Május 20. 11:41, péntek | Külföld

Vaddisznó rongált meg egy krakkói szépségszalont

Vaddisznó rontott be egy krakkói lakótelepen működő kozmetikai szalonba, senki nem sérült meg, de az üzlet berendezése megrongálódott - közölte csütörtökön a lengyel média.

2022. Május 20. 09:02, péntek | Külföld

Megvitatta az ukrajnai helyzetet az orosz és az amerikai vezérkari főnök

Több kérdést, köztük az ukrajnai helyzetet is megvitatta telefonon csütörtökön Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök és Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke.

2022. Május 20. 06:00, péntek | Külföld

Hatra emelkedett a szlovéniai robbanásban elhunytak száma

Hatra emelkedett a dél-szlovéniai Kocevje Melamin nevű vegyi üzemében egy héttel ezelőtt történt robbanásban elhunytak száma, a ljubljanai kórházban meghalt az egyik súlyos sérültje a balesetnek