Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Október 01. 15:05, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Tízéves a biztonságos internetezést segítő program

Tízéves a biztonságos internetezést segítő program

Tízéves a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) biztonságos internetezést segítő programja - közölte Edvi Péter, az NGYSZ elnöke a szolgálat szervezte nemzetközi médiakonferencián, kedden Budapesten.

A gyermekmentő szolgálat az európai Safer Internet Programban (SIP) tudatosságnövelő központként és konzorciumvezetőként a gyermekek, szülők és tanárok felvilágosítását, a program népszerűsítését tűzte ki célul.

Azt szeretnék elérni, hogy minél több internethasználó böngészhessen biztonságos körülmények között, illetve probléma esetén az érintettek tudják, kihez fordulhatnak. Céljuk, hogy egyszerre hívják fel a figyelmet az interneten leselkedő veszélyekre, és teremtsék meg a segítségnyújtás lehetőségét.

Sterner Zoltán, az NGYSZ oktatója a konferenciát nyitó előadásában azt hangsúlyozta, hogy a felvilágosítást minél fiatalabb korban el kell kezdeni, mivel már a 6-7 éves gyerekek is böngésznek az interneten, ismerik a közösségi oldalakat.

A szakértő elmondta, hogy több mint száz oktatójuk tart a biztonságos internetezést segítő ingyenes oktatást diákok és felnőttek körében szerte az országban.

Sterner Zoltán kitért arra is, hogy az NGYSZ a Legfőbb Ügyészséggel is együttműködik a gyermekek kibertérben való biztonsága érdekében.

Kósa Éva, az ELTE egyetemi tanára arról beszélt, mit tehetnek a szülők a gyermekek biztonságos médiahasználatáért. Azt mondta, a tiltás helyett a helyes és jó médiahasználatra, a médiaértésre nevelés a fontos.

Azt is elmondta, kutatásaik alapján szülők és gyerekek keveset használják közösen a médiát, kevés a közös médiaélmény. Fontos lenne, hogy a szülők orientáló, segítő szerepet töltsenek be a gyermekek médiahasználatában.

A kétnapos nemzetközi rendezvényen 25 szakértő tart előadást az oktatás, a média, a kormányzat, az ipar és a civil szféra területéről. A konferencia célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az új kihívásokra, a közösségi médiára, az online fenyegetettségre, bemutatva a legjobb gyakorlatokat.

A konferencia illeszkedik az európai kiberbiztonsági hónap programsorozatába.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.