Városlista
2022. május 26, csütörtök - Fülöp

Hírek

2011. Október 22. 14:13, szombat | Külföld
Forrás: HírTV

Titokban temetik el a diktátort

Titokban temetik el a diktátort

A NATO várhatóan még pénteken dönt a szövetségesek líbiai hadműveletének leállításáról. A franciák befejezettnek tekintik a missziót, a britek szerint a régi rezsim hívei még veszélyt jelenthetnek a civil lakosságra.

Még pénteken eltemethetik Moammer Kadhafit. Az állítólag még nem dőlt el, hogy ezt hol és miként teszik meg, csak annyi biztos, hogy a temetés titkos lesz. Feltételezések szerint a líbiai vezető holtteste még Miszrátában van, ahova Szirtből, elfogása után a felkelők vitték. Egy nemrég nyilvánosságra került felvétel szerint Kadhafi még élt, amikor a lázadók kezére került.

„Kadhafi egy szennyvízelvezető csatornában bujkált, és teljesen jó állapotban volt. Amikor az autójával menekülni kezdett, tűzpárbaj kezdődött a hívei és a felkelők között” – mondta el Mahmúd Dzsibril. A líbiai miniszterelnök szerint a többször is meglőtt Kadafi nem sokkal kórházba szállítása előtt halt meg.

Nem hisznek a hivatalos verzióban

A hivatalos verzióban többen nem hisznek, az Amnesty International emberjogi szervezet „független és pártatlan” vizsgálatot követel. A Nemzeti Átmeneti Tanács egyik vezetője szerint bárhogy is halt meg a volt líbiai diktátor, ezerszer is megérdemelte azután, amit a líbiai néppel tett.
A felkelők megölték Kadhafi egyik fiát is. Mindkét holttestet közszemlére tették Miszrátában, ahol a helyiek le is fényképezhették a két férfi holttestét.

Vége a hadműveleteknek?

A NATO miniszteri tanácsa már pénteken összeül, hogy döntsön a hadműveletek leállításáról. A brit külügyminiszter úgy véli, hogy a régi rezsim megmaradt hívei még veszélyt jelenthetnek a civil lakosságra, francia kollégája szerint viszont a diktátor halála után már nincs szükség a katonai műveletekre.

Az amerikai elnök szerint is hamarosan befejeződhet a misszió. „Nagyon büszke vagyok arra, amit a küldetéssel elértünk. Arra pedig kiváltképp büszke vagyok, amit a líbiai nép elért, és azt hiszem, hogy óriási lehetőség előtt állnak” – nyilatkozta Barack Obama.

Ellentétek

A felkelőkre kormányalakítás vár, ám a közös ellenség megsemmisítése után egymás közötti ellentéteikkel is meg kell küzdeniük. A vallási, a törzsi és a politikai megosztottság komoly próbatétel lesz számukra. A Nemzeti Átmeneti Tanácson belül a konfliktusok már a nyáron megjelentek, amikor egy belső leszámolás áldozata lett a felkelők katonai parancsnoka. (lm)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 26. 06:00, csütörtök | Külföld

Újabb európai országban azonosítottak majomhimlős beteget

Hatra emelkedett a majomhimlőben megbetegedett személyek száma Olaszországban, a legújabb esetet Lombardiában azonosították - közölték az olasz egészségügyi hatóságok szerdán.

2022. Május 25. 17:00, szerda | Külföld

Karikó Katalint díszdoktorai közé választotta a Yale Egyetem

A Yale Egyetem is díszdoktorai közé választotta Karikó Katalint, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóprofesszorával együtt idén tíz kiválóság részesült az 1701-ben alapított amerikai magánegyetem elismerésében

2022. Május 25. 09:13, szerda | Külföld

Legalább 18 diák és egy tanár meghalt egy iskolai lövöldözés során Texasban

Legalább 18 diák és egy tanár is meghalt egy iskolai lövöldözés során a Texas állambeli Uvalde városában helyi idő szerint kedden 12 óra előtt

2022. Május 25. 05:00, szerda | Külföld

Újra hozzáférhetővé válnak az oroszpárti honlapok Csehországban

Csehországban szerdától újra hozzáférhetővé válnak az oroszpárti információs honlapok, amelyeket az Ukrajna elleni orosz katonai hadművelet megindítása után, február 25-én kapcsolt ki a CZ.NIC internetes szövetség.