Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Június 28. 13:44, kedd | PR

Tippek kezdő otthonfelújítóknak

Tippek kezdő otthonfelújítóknak

Az önálló lakásfelújítás, barkácsolás reneszánszát éli. Ebben a magyar építőipar elszabadult árai, a munkaerő- és szakemberhiány jelentős szerepet játszik. Sokszor óriási szerencse kell hozzá, hogy jó, megbízható szakembert találjunk, aki ráadásul nem fél év múlva ér oda, hanem amikor nekünk szükségünk lenne rá. Arról nem is beszélve, hogy a szakemberek, mivel tisztában vannak a piaci helyzettel, horrorisztikus árakat kérhetnek el. Mindez egyre inkább az önállóság felé tereli az otthonfelújítókat, akiknek az internet remek lehetőséget biztosít a tájékozódásra. Ezzel együtt van néhány dolog, amit fontos figyelembe venni, ha nem akarunk kiszúrni magunkkal.

#1: Járj alaposan utána, mi az, amit te is el tudsz végezni, és mi az, amit szakemberre kell bíznod!

Senki nem vitatja a tényt, hogy rengeteg munkát, munkafolyamatot egyedül is el lehet végezni, főleg ha az embernek van minimális kézügyessége, rendelkezik a szükséges szerszámokkal, és rászánja a megfelelő időt az utánajárásra, felkészülésre. Azonban számos olyan munka akad, amelyhez komoly szakértelem szükségeltetik, mert veszélyes (például az elektromos hálózat újrahúzása), vagy egyszerűen csak sok évnyi rutin szükségeltetik hozzá (parkettacsiszolás). Az első lépés tehát az, hogy utánaolvasunk az interneten, hogy mibe érdemes egyedül belefogni. Ha van szakember vagy gyakorlott otthonfelújító ismerősünk, mindenképpen kérjük ki a véleményét, nehogy túl nagy fába vágjuk a fejszénket!

#2: Készülj fel a lehető legnagyobb alapossággal!

A jó munkához idő kell. A gond az, hogy a mai rohanó világban ebből nagyon kevés áll a rendelkezésünkre, ezernyi probléma és tennivaló aprózza el a figyelmünket. Ez azonban nem változtat a tényen, hogy ha csak úgy hasraütésszerűen állunk neki egy új, ismeretlen munkafolyamatnak, könnyen rossz vége lehet.

A nem kielégítő végeredmény még a legkisebb rossz. Komoly anyagi kárt vagy akár sérülést is okozhatunk magunknak, a végén pedig hiába akartuk elkerülni, mégiscsak keresnünk kell egy szakembert, hogy borsos áron elvégezze azt, amibe nekünk beletört a bicskánk. Hogyan készüljünk fel jól?

  • Az első lépés a nagyon alapos tájékozódás. Mik az adott munkafolyamat lépései? Mennyi idővel számoljunk? Pontosan milyen eszközökre és anyagokra lesz szükségünk? Mire kell nagyon odafigyelni? Az internet itt is segítségünkre lehet, de az a biztos, ha pár telefont is megeresztünk hozzáértő ismerősöknek.
  • Az alapos tájékozódás után jöhetnek az előkészületek. Rakjunk rendet az adott helyiségben, helyezzük ki a szükséges eszközöket, anyagokat, hogy ne a munka kellős közepén kelljen a szerszámosládában turkálni. Az elektromos kábelekre kiemelten ügyeljünk, nehogy megbotoljunk bennük! Miután ezzel megvagyunk, még egyszer gondoljuk végig a munkafolyamatot, aztán nyugodt tempóban álljunk neki.
  • Fő a biztonság! Szerezzük be a megfelelő védőfelszereléseket (szemüveg, kesztyű, munkavédelmi bakancs stb.). Ezen túl veszélyes eszközök használata során nagyon oda kell figyelni, és természetesen távol kell tartani a csemetéket, ha kiváncsiskodnának, hogy mit csinál apu és anyu.

#3 - Okosan az anyagiakkal!

Az önálló lakásfelújítás kétségkívül olcsóbb, mintha szakembert hívnánk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy olcsó. A jó minőségű eszközök és alapanyagok beszerzéséhez bizony sokszor mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Természetesen sok mindenen lehet spórolni, de törekedjünk az ésszerű kompromisszumokra, mert az olcsó húsnak sokszor híg a leve. A relatíve drága eszközök esetén, amelyeket hosszú távon nem tervezünk használni (falcsiszoló zsiráf, profi szögbelövő stb) érdemes elgondolkodni a kölcsönzésen is. Ha van ismerősnél, akkor ingyen is megúszhatjuk, de a bérlés sem ördögtől való dolog.

Összességében az otthoni lakásfelújítás elsőre nagy kihívás lehet, de sokat spórolhatunk, ezen túl óriási örömöt tud okozni, hogy a saját két kezünkel csinosítjuk ki otthonunkat. Reméljük, a fenti három tanács segítségével Ti is könnyebben tudjátok venni az akadályokat!

Képek forrása: Freepik

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.

2024. Április 09. 11:23, kedd | PR

A mobil kaszinó appok térnyerése Magyarországon: Kényelem, elérhetőség és biztonság

Az elmúlt években Magyarországon is egyre népszerűbbé váltak a mobil szerencsejáték-alkalmazások.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.