Városlista
2023. szeptember 29, péntek - Mihály

Hírek

2012. Július 19. 08:17, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tiltólistára kerülnek a BPA- ból készült cumisüvegek

Tiltólistára kerülnek a BPA- ból készült cumisüvegek

Immár hivatalosan sem szabad bisphenol-A vegyianyagból babatermékeket gyártani - jelentette ki szerdán az amerikai Food és Drug Administration. Az FDA módosító szabályozásának köszönhetően ugyanis betiltják a BPA-ból készült műanyag cumisüvegeket és cumikat - mondta Curtis Allen, az FDA szóvivője.

Végre minden fogyasztó biztosan tudhatja, hogy a babatermékek nem tartalmaznak BPA-t. Ez a lépés egy nagyon hosszú kérvénysorozat eredménye, amit az amerikai Chemistry Council vívott meg, a jövőbeli bébik egészségéért. Az bizonyítja legjobban, hogy helyes úton járunk, hogy sok műanyag gyártó vállalat már jóva la szabályozás előtt lemondott a BPA használatáról babatermékek gyártása során.

A BPA az egyik legelterjedtebb műanyagipari alapanyag. Csomagoló anyagokat, műanyag edényeket készítenek belőle. A Food és Drug Administration előző tanulmányában – egereken tesztelte – milyen negatív hatást gyakorol a magzatok és gyermekek agyára, viselkedésére a BPA. Mint kiderült, a műanyag hormonális és fejlődési rendellenességek okozója is lehet.

2008-ban már egyszer a Natural Resources Defense Council kérvényben kérte az FDA-t, hogy tiltsa be a BPA használatát babatermékek gyártásához. Akkor még megtagadták a kérvényüket, mert úgy vélték, hogy a BPA biztonságos - írja a The New York Times.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 28. 09:56, csütörtök | Életmód

NAK-FruitVeB: jó diótermés várható az idén

Jó termésben bíznak idén a hazai dióültetvényeken gazdálkodók.

2023. Szeptember 27. 14:02, szerda | Életmód

Nébih: a magyar háztartások egyre kevesebb élelmiszert pazarolnak

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) negyedik alkalommal elvégzett hulladékfelmérése szerint a magyar háztartásokban 2016 óta 27 százalékkal csökkent az élelmiszerpazarlás.

2023. Szeptember 27. 06:00, szerda | Életmód

KSH: nő a 30 év alattiak körében a gyermekesek aránya, de öregszik a társadalom

A 2022-es népszámlálás adatai szerint nő a 30 év alattiak körében a házasságkötések száma és a gyermekesek aránya, viszont emellett folyamatosan öregszik a társadalom

2023. Szeptember 26. 08:01, kedd | Életmód

Dupla résszel debütál a magyar Trónok Harcának is nevezett sorozat

Dupla résszel debütál október 13-án, pénteken este a Dunán a Tündérkert című történelmi kalandfilmsorozat - tájékoztatta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) az MTI-t hétfőn.