Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. November 14. 14:00, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Ingatlaneladással és külső támogatással tartható az idei költségvetés

Ingatlaneladással és külső támogatással tartható az idei költségvetés

Unger Tamás reagált Grőber Attila nyilatkozatára, mely szerint fizetésképtelenség határán van a város. Az alpolgármester elmondta, ettől ugyan messze vagyunk, de külső segítségre és ingatlan eladásra is szükség lehet.

Az MSZP pápai elnöke november 4-én tartott sajtótájékoztatóján értékelte a város költségvetését. Mint mondta,az október 27-i ülésen megismert költségvetési helyzet lesújtó képet mutat, a költségvetésből nagyjából 280 millió forint hiányzik.

Unger Tamás mai reakciójában pontosította és kiegészítette Grőber Attila szavait. - Úgy látjuk, hogy a város költségvetése szigorú gazdálkodással, további intézményi költségvetési áttekintéssel, tartalékok feltérképezésével, valamint a működési támogatással kapcsolatos országos pályázati rendszerek kihasználásával, akár ingatlan értékesítéssel, tartható. Egy évvel ezelőtt jeleztük, hogy a Pápai Hús felszámolása miatt komoly adóbevétel-kiesések tapasztalhatók és nem látszik, hogy 2016-ban mi lesz a helyzet. Az ismert okokból egészen mostanáig húzódott a Pápai Hús csoport vagyonelemeinek értékesítése, így ezzel kapcsolatban komoly adóbevétel-kiesés jelentkezett és üzletrész vásárlásból származó kifizetések is terhelték a költségvetést - hangzott el a sajtótájékoztatón. Unger Tamás szerint a 2017-es év már könnyebb lesz, de komoly iparűzési adó-növekedés csak 2018-ra várható a húsgyár új működtetőjétől, valamint a 2017 közepére beinduló új járműipari kapacitások miatt- mondta el Unger Tamás hozzátéve, a városban nincs ingatlanértékesítési láz - mint ahogy azt Grőber Attila állította - az önkormányzat nem árul több ingatlant, mint korábban. A Pápai Kóter újbóli meghirdetésével kapcsolatban elhangzott, a város azt szeretné, ha a jelenlegi turistaszálló magánberuházásként alakulna át munkásszállóvá, ugyanis a pápai munkaügyi helyzetben szüksége van a város cégeinek vendégmunkásokra.

A fejlesztések elmaradásával kapcsolatban Unger Tamás úgy fogalmazott, hogy az önkormányzat azt szeretné, ha a Területi Operatív Programban születendő döntések alapján zajlanának a pápai fejlesztések, tulajdonképpen a saját önerőt megspórolva. "Minek is költenénk saját erőből, ha uniós forrásból van erre lehetőségünk. Bízom benne, hogy amikor majd megkezdődnek ezek a több milliárdos beruházások, akkor is ilyen szorgalmasan fog Grőber Attila tudósítani ezekről" - mondta el a sajtótájékoztatón az alpolgármester, a pápai Fidesz irodában.

Grőber Attila a város elhibázott gazdaságpolitikáját emelte ki, mint a jelenlegi nehéz helyzet okozóját. Ezzel szemben Unger Tamás elmondta, a pápai gazdaságban a munkanélküliek száma 8-9 százalékkal csökkent az elmúlt években. Jelenleg is komoly fejlesztések zajlanak az autóiparban és Bázisrepülőtéren, az iparűzési adó-bevételek évről-évre folyamatosan növekedtek. - A gazdaság fejlesztése Pápán a legmagasabb szinten van, 2012 óta a város befektetésbarát települési címmel büszkélkedhet - fogalmazott az alpolgármester.

Unger Tamás a szemétüggyel kapcsolatban elmondta, véleménye szerint a Közszolg vezetője megfelelően tájékoztatta a közvéleményt a végbe menő változásokról. - Azt gondolom, hogy az országos szintű szervezet problémáinak helyi felemlegetése alkalmas a nyilvánosság félretájékoztatására - fogalmazott az alpolgármester.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:04, csütörtök | Helyi

Unger Tamás: Költséghatékonyabb alvállalkozókkal végeztetni a zöld területek gondozását

Az alpolgármester Grőber Attila ellenzéki polgármesterjelölt kritikáira reagált, amelyeket a zöld területek gondozásával kapcsolatban fogalmazott meg.

2024. Május 02. 08:05, csütörtök | Helyi

Nagy sikert aratott a Pannonia Reformata majálisa!

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a Pannonia Reformata udvarában megtartott programokra, játékokra foglalkozásokra és vásárra.

2024. Május 01. 20:36, szerda | Helyi

Kiütéses győzelemmel jutott tovább a megyei kupában a Perutz

A Veszprém vármegyei kupa 5. fordulójában az idén még veretlen Balatonfűzfő otthonába látogatott a Perutz, ahol sikerült revansot venni a bajnokságban elszenvedett vereségért és 5-0-s győzelemmel jutott tovább a Pápa.

2024. Május 01. 09:23, szerda | Helyi

Elindultak a fúvósok, ébresztőt fújnak a városnak

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.