Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. November 29. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tényleg létezik a 'kemoterápiás agy'

Tényleg létezik a 'kemoterápiás agy'

Sok rákos beteg, akit kemoterápiával kezelnek, memóriaproblémára és általános mentális problémákra panaszkodik, ami gyötri őket a terápia alatt és után. Ezt az állapotot, amelyet 'kemoterápiás agynak' neveznek, egészen mostanáig csupán tudományos bizonyíték nélküli elméletnek véltek. Az új kutatásról a Fox News számol be.

Az új kutatás keretében pozitronemissziós tomográfiát (PET) kombináltak komputertomográfiával (CT), ez az úgynevezett PET/CT vizsgálat, s az eredmények fiziológiai bizonyítékot találtak arra, hogy igenis létezik a 'kemoterápiás agy'.

Rachel Lagos kutatásvezető elmondta, hogy az összes korábbi, a témában készült tanulmány során mágneses rezonancia vizsgálatot (MRI) alkalmaztak arra, hogy megvizsgálják az agyban végbemenő változásokat a kemoterápiás kezelés közben és után.

Most PET és CT agyi képalkotó vizsgálattal a szakemberek nyomon tudták követni, hogy a kezelés alatt, illetve az idő múlásával a kemoterápia milyen változásokat idéz elő az agyban.

'Az MRI vizsgálattal látjuk az agyban végbemenő strukturális változásokat' - mondta Lagos. 'De a PET/CT vizsgálattal azt is látjuk, hogy az agy hogyan használja az energiát.'

A PET/CT vizsgálat egyfajta nukleáris képalkotó vizsgálat, amellyel az orvosok diagnosztizálni tudják a rák agresszívabb fajtáit is.

A kutatás keretében Lagos és csapata 128 kemoterápiával kezelt mellrákos nő PET/CT vizsgálatának eredményét elemezte. Az eredmények fiziológiai bizonyítékokat találtak arra vonatkozóan, hogy a kemoterápia változásokat idéz elő az agy bizonyos területein. Összességében elmondható, hogy az agy kulcsfontosságú területein az anyagcsere-folyamat szignifikánsan csökkent.

'Az agy anyagcsere-folyamatának azon területein figyelhető meg csökkenés, amelyek a problémamegoldásért, a napi tevékenységek megszervezéséért, valamint a hosszú távú memóriáért felelősek'.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár