Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2016. Április 25. 09:31, hétfő | Életmód
Forrás: Infopapa.hu, origo.hu

Tényleg csak 10%-ot használunk az agyunból?

Tényleg csak 10%-ot használunk az agyunból?

Nem tudni pontosan, honnan ered az a városi legenda, hogy csupán agyunk tíz százalékát használjuk - annyi viszont biztos, hogy alig van igazságtartalma.

A valóság az, hogy általában teljesen kihasználjuk az agyunkat, csak éppen mindig más részét.

Az agykontroll egyik alaptézise, hogy valójában csak agyunk tíz százalékát használjuk, ezért olyan kiaknázatlan lehetőségek rejlenek benne, amit az agykontroll módszerével elő lehet hívni, és ki lehet használni.
A maradék 90 százalék rengeteg mindenre jó:
javítja a koncentrációt, enyhíti a fájdalmat, legyőzi a stresszt, segít a könnyebb döntéshozatalban, és a beleérző képességet is felerősíti. Szép volna, ha igaz volna - csakhogy a tudomány tisztában van vele, hogy valójában az egész agyunkat használjuk, csak nem folyamatosan.

A Scientific American a baltimore-i Johns Hopkins Orvosi Iskola kutatóját, Barry Gordont idézi, aki a portálnak elmondta, hogy a mítosz annyira elrugaszkodott a valóságtól, hogy az már nevetséges. Nem csoda, hogy ilyesfajta történeteket kötünk az agyunkhoz - a működése annyira komplex, hogy még a kutatóknak is nehéz megérteniük, pontosan mi történik benne. Azt azonban ők is kijelentik, hogy
valóban akad olyan időszak, amikor csak a tíz százalékát használjuk az agyi kapacitásunknak- ez azonban csak akkor van, ha fekszünk, és maximum gondolkodunk, semmi mást nem csinálunk.

Normál esetben különböző tevékenységekhez az agy különböző részeit használjuk. Vannak olyan területek, amelyek mindig aktívak: ilyen például a kisagy, ami az egyensúlyért vagy az akaratlagos izmok mozgásának koordinálásáért felel. Az agy által felhasznált energia (ami az egész test energiájának majdnem 20 százalékát lefedi) arra megy el, hogy a neuronok milliói hatékonyan kommunikáljanak egymással.

A kutatók képalkotó technológia segítségével feltérképezték, hogy az agyunk nagy része egész nap aktív - bár nem mindig ugyanazok a területek, de ha egy 24 órás periódust vizsgálnánk, kimutatható volna, hogy
ennyi idő alatt az agy száz százalékát megmozgatjuk.
Így valóban kacsa, hogy mindössze tíz százalékát használjuk ki - sajnos az agykontrollnak is más magyarázatot kell keresnie.

Címkék: agy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.