Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. December 20. 09:54, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Téli kabátban vezetni? Megszólalt a rendőrség!

Téli kabátban vezetni? Megszólalt a rendőrség!

Sem vezetéstechnikai, sem pedig biztonsági szempontból nem ajánlott, hogy vastag téli öltözetben üljünk a volán mögé. De miért is? Íme néhány megfontolandó szempont - írja a rendőrség.

- Először is: a téli ruházat korlátozza a mozgás szabadságát, amire egy sofőrnek igen nagy szüksége van.

- Ha téli kabátot, ill. vastag pufi dzsekit viselsz, a biztonsági öv nem illeszkedik a testedhez. A tested és az öv között ugyanis néhány centis tér keletkezik a bélésnek és a kabát anyagának köszönhetően. Emiatt balesetben jelentősen megnő a sérülés veszélye.

- Ugyancsak probléma ilyenkor, hogy a biztonsági öv megcsúszhat a kabát vastag és csúszós felületén (vészfékezéskor, ill. baleset esetén részben ki is csúszhatsz a kabátodból), és az öv tested lágy részeihez csúszva súlyos belső sérüléseket okozhat.

- Ha vastag, bélelt téli kesztyűben fogod a kormányt, akkor kanyarodáskor, vagy vészmanőver végrehajtása közben előfordulhat, hogy a kezed lecsúszik a kormánykerékről - ennek következményeit aligha kell ecsetelnünk!

- Vezetéskor a téli sapka és a sál viselése sem ajánlott (pl. a sapka lecsúszhat a fejről, vagy egy idő múlva a túlzott meleg miatti diszkomfort érzés következtében csökkenhet a koncentráció, stb.).

- Végezetül: vastag téli csizmát, ill. cipőt viselve kevésbé érzed a pedálokat, és ez gázadásnál, valamint fékezésnél egyaránt komoly biztonsági problémát jelenthet. Tarts ezért készenlétben egy vékonyabb talpú, kényelmes cipőt a vezetés idejére – például a csomagtartóban, vagy a vezetőülés alatt.

Az előzőekben leírtakat nem találod meg nevesítve a kötelező jellegű KRESZ szabályok között. Ugyanakkor ezek nagyon fontos téli vezetéstechnikai tanácsok, amelyeket biztonságod érdekében érdemes megtartanod!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.