Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Július 13. 10:32, szerda | Helyi
Forrás: Időkép.hu

Tartós marad a kánikula

Tartós marad a kánikula

Továbbra is forróság várható, pénteken viharok, sőt jégeső is lehet. Hasznos tanácsok kánikulában.

Mit tegyünk és mit ne nagy melegben?

A kánikula idején mindenkinek ügyelnie kell a fokozott folyadékbevitelre, szükség szerint a szokásos mennyiség többszörösére is szükség lehet. Fontos a só pótlása is!Kerülni kell a tűző napon való tartózkodást 11 és 15 óra között, mivel ilyenkor fokozódik a napszúrás veszélye. A káros UV-B sugárzás ellen védjük bőrünket napvédő krémmel és megfelelő, világos színű, természetes alapanyagú ruházattal, széles karimájú vagy ellenzős sapkát, kalapot viseljünk a szemünk védelmére.
Lehetőleg éjjel szellőztessünk! Ne hagyjunk kisgyermeket, állatot bezárt gépkocsiban!
A babák különösen sok folyadékot igényelnek a szoptatáson kívül is, mindig kínáljuk őket tiszta vízzel, vagy pici sót is tartalmazó, citromos teával a szoptatás után!A szabadban végzett sportolást is korlátozzuk a reggeli vagy kora esti órákra!
A fizikai munkát végző dolgozóknál ilyen időjárási, hőmérsékleti viszonyok mellett szükséges, hogy a munkáltatók a munkavállalóik számára igény szerint, de legalább félóránként védőitalként 14-16°C hőmérsékletű ivóvizet vagy azonos hőmérsékletű alkoholmentes italt, valamint az előírtaknak megfelelő pihenőidőt biztosítsanak.Az állatoknak adjunk több vizet, ne kössük ki a kutyákat a napra.
A közlekedés során vegyük figyelembe, hogy a hőség csökkentheti a koncentrációs képességet.A gépjárművel több órás útra indulók gondoskodjanak a vízellátásról a folyadékhiány pótlása érdekében, valamint az esetleges segélyhíváshoz szükséges segélykérő telefonszámok biztosításáról.

Időjárás előrejelzés

Szerdán többfelé zavartalanul napos idő várható, legfeljebb északon és nyugaton szűrhetik a napsütést vékony fátyolfelhők. A déli-délkeleti szél a Dunántúlon megélénkül, a Kisalföldön helyenként megerősödik, keleten gyenge marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 36 °C között alakul.

Csütörtök hajnalra nyugatra már több felhő sodródik, az ország más részein azonban derült időre van kilátás. Nyugaton akár egy-egy zápor is előfordulhat. Északnyugaton a szél északnyugatira fordul és megerősödik, máshol gyenge vagy mérsékelt déli légmozgás lesz jellemző. 17 és 22 °C közé süllyed a hőmérséklet.
Napközben döntően száraz, napsütéses időre van kilátás, legfeljebb a Dunántúlon alakulhat ki itt-ott zápor, esetleg zivatar. Késő délutántól nyugat felől erőteljes gomolyfelhőzet-növekedés várható. Nyugaton az északi szelet erős lökések kísérhetik, másfele továbbra déli mérsékelt szélre készülhetünk. A hőmérséklet általában 33 és 38 °C közé emelkedik, északnyugaton viszont 30 °C közelében marad.

Csütörtökön tetőzik a kánikula, délkeleten helyenként 37-38°C-os forróságra készülhetünk, ugyanakkor északnyugaton már pár fokkal mérséklődik a hőség egy térségünket megközelítő hidegfront hatására. Ez a hidegfront térségünk fölött várhatóan pénteken vonul át többfelé okozva záport, zivatart, helyenként felhőszakadás, jégeső és heves szélrohamok kíséretében. 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.