Városlista
2024. október 28, hétfő - Simon

Hírek

2024. Szeptember 12. 08:29, csütörtök | Helyi
Forrás: Szalóky Zsolt

Tánccal, a gyógyíthatatlan kór megelőzéséért

Tánccal, a gyógyíthatatlan kór megelőzéséért

Az Alzheimer-kór világhónapja alkalmából tánccal fejezték ki együttérzésüket a betegségben szenvedők és családtagjaik iránt a TiboRóza Tánccsoport tagjai.

Az Alzheimer-kór a gondolkodás és a megismerési funkciók beszűkülésével, magatartásválto­zással, elbutulással (demencia), majd gyors biológiai leépüléssel járó neurodegeneratív kórkép.2005-ben világszerte több mint 24 millió ember szenvedett demenciában, ennek kb. 70 százalékát az Alzheimer-kór tette ki, gyakorisága azonban rohamosan emelkedik, 2010-ben már 35 millió demens beteg élt a Földön, ez a szám nagyjából 20 évente meg fog duplázódni, így 2030-ra előreláthatólag mintegy 65 millió ember szenved majd demenciában.Előfordulása az életkor előrehaladtával növekszik, a 65 év felettiek kb. 5 százalékát, a 80 év felettiek kb. 20 százalékát érinti. A kór gyógyíthatatlan, kialakulásának okai nem ismertek pontosan.

Kutatások szerint azonban létezik egyszerű módja a megelőzésének, késleltetésének. A szenior örömtánc egyes kutatások szerint 76%-ban késlelteti az Alzheimer-kór kialakulását. A szenior örömtánc egy egészségvédő, Magyarországon még új mozgásforma, amely kifejezetten az idősödő korosztály számára lett kitalálva. Nem társastánc, nem két idősödő ember párban táncolását jelenti, hanem annál sokkal többet. A szenior-örömtánc egy csoportos, közösségi tánc, melyet lehet körben állva, dupla körben, vagy sorban állva táncolni.

Az idősödő ember ízületei megkoptak, izomszövete lecsökkent, nem tud már olyan sportokat, tevékenységeket végezni, mint korábban. De a tánc pontosan annyi mozgást igényel, amennyi az idős ember számára is kivitelezhető. Ez a tánc tulajdonképpen egy kíméletes sporttevékenység. Karbantartja a fizikai és szellemi egészséget egyaránt. Nemcsak fizikai mozgás, hanem komoly agymunka is egyben. Ebből kifolyólag késlelteti a demencia (melynek leggyakoribb fajtája az Alzheimer-kór) kialakulásának esélyét – ezért az orvosok is jó szívvel ajánlják. Olyan agyterületeket aktivizál, amelyeket más tevékenységekben nem használ az ember. Összehangolja a jobb- és bal agyféltekét. Egy kíméletes mozgásforma, melyet életünk végéig űzhetünk. Ízületkímélő mozgás, amely sétalépések kombinációiból áll, de mégis sokszor megizzaszt. Mindezt úgy, hogy szórakozva tanulunk, vidáman mozgunk. A szenior örömtánc táncolása valóban örömet szerez, élmény ezeket a táncokat megtanulni, eltáncolni. Javítja a koncentrációt, az egyensúlyt, a memóriát, a koordinációt, az orientációt, a ritmusérzéket. A hétköznapokban lehet észrevenni jótékony hatásait: a könnyebb mozgást, fittséget, a lépcsőzés könnyedségét, és az agyunk jobb működését. A szenior örömtánc hatására az egész életminőség javul.

Az Alzheimer-kór elkerülésének lehetőségei Legfontosabb, hogy használjuk az agyunkat. Az ember, amikor nyugdíjba vonul, kiesik a munkából, kicsit beszűkül az élete, nem érdeklik már a dolgok annyira. Az agyra is érvényes: amit nem használunk, az óhatatlanul elsorvad. Ez ellen tudatosan tennünk kell. A tánc a legegészségesebb sport a világon, mert csökkenti a stresszt, és fokozza a jóllétet. A rendszeres tánc okosabbá tesz minket. A tudományos kutatások, bizonyították, hogy míg a kerékpározás, úszás, gyaloglás 0 %-kal csökkentette a demencia kockázatát, addig az olvasás, keresztrejtvényfejtés 35-47 %-kal, míg a rendszeres táncolás, ahol mindig újat kell tanulni, 76% -kal. Ez olyan ütős érv a táncolás mellett, hogy ehhez nem is kell már semmit hozzátenni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 27. 16:39, vasárnap | Helyi

Motoros baleset történt Pápakovácsi és Pápa között

Mentőhelikopter is érkezett a helyszínre.

2024. Október 26. 15:42, szombat | Helyi

Újra győzött a Perutz, amely őrzi első helyét a tabellán

A Veszprém vármegyei első osztályú labdarúgó-bajnokság 11. játéknapján Várpalotára látogatott a pápai együttes, ahol 0-0-ás félidőt követően 2-0-ra legyőzte a hazaiakat.

2024. Október 25. 19:15, péntek | Helyi

Hosszú verseny lesz, mi bírni fogjuk, reméljük a Fabia is!

Villáminterjú Kronome Ákossal a Zemplén Rally előtt.

2024. Október 25. 14:17, péntek | Helyi

Előzzük meg a halottak napi tüzeket

Az elkövetkező napokban többen kilátogatnak a temetőbe, hogy megemlékezzenek elhunyt szeretteikről. Sokan otthon is mécseseket, gyertyákat gyújtanak.