Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Október 14. 13:20, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Támogatja az önkormányzat az új utcák szilárd burkolattal való ellátását

Támogatja az önkormányzat az új utcák szilárd burkolattal való ellátását

Az útépítések költségét nem vállalja át a lakóktól teljes egészében, csupán az aszfaltozás díjának a felét fizeti ki, illetve egyéb szakmai segítséget nyújt.

A mai képviselő-testületi ülésen dr. Áldozó Tamás polgármester elmondta, olyan utcákról van szó, amelyekben sok esetben 10-15 éve nem teljesítették az ingatlannal rendelkezők az útépítéssel kapcsolatos kötelezettségüket. Az önkormányzat megtehetné azt is, hogy elvégzi a beruházást saját költségén, és az összeg arányos részeit ráterheli az utca lakóira, ám ennél méltányosabb ajánlattal igyekeznek segíteni a lakóknak.

Az ülésen elhangzott, hogy a magánerős útépítésben érdekelt lakók keresték meg az önkormányzatot, szakmai és anyagi segítséget kérve. Az egyeztetések és az utcák állapotának felmérését követően született meg az előterjesztés.

A testület által elfogadott rendelet értelmében a közút használatában érdekeltek és az önkormányzat, a lakossági érdeket szolgáló közút építésére – vagyis földút szilárd burkolattal való ellátására – együttműködnek oly módon, hogy a beruházás összköltségéből az önkormányzat viseli
- a közút létesítéséhez szükséges engedéIyezési és kiviteli tervek költségét,
- a megvalósításhoz szükséges építési és használatbavételi engedélyezési eljárás díját,
- a műszaki ellenőr díját,
- a kivitelezés lebonyolításához szükséges közbeszerzési eljárási,
- valamint a közbeszerzői bonyolítói díjat,
- továbbá a földút szilárd burkolattal történő ellátása költségének 50 százalékát.

A rendeletben szerepel továbbá az is, hogy a közút használatában érdekelt, de az együttműködésben részt venni nem kívánó tulajdonosok is kötelesek megfizetni az útépítési érdekeltségi hozzájárulást.

Süle Zsolt jobbikos képviselő az ülésen módosító javaslatot fogalmazott meg, amelyben további könnyítések szerepeltek a kötelezettek fizetési feltételeivel kapcsolatban.

A polgármester szerint ugyanakkor nem várható el a közösségtől, hogy ennél nagyobb mértékben járuljon hozzá a költségekhez, már csak azért sem, mert az azokkal szemben is előnytelen lenne, akik eleget tettek az útépítési kötelezettségüknek. Mint mondta, a rendelet keretrendszert kínál, amellyel az érintett utcák viszonylag gyorsan élhetnek. Süle Zsolt módosító indítványát nem, az útépítési együttműködésről szóló önkormányzati rendeletet azonban elfogadta a testület többsége.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.