Városlista
2022. május 21, szombat - Konstantin

Hírek

2016. Október 04. 09:10, kedd | Belföld
Forrás: Infopapa.hu, 24.hu

Támad a facebook vírus? Mutatjuk, hogyan védekezhet ellene

Támad a facebook vírus? Mutatjuk, hogyan védekezhet ellene

Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni: ha valaki bármiféle magyarázat nélkül küld egy videót, azt tilos megnyitni. Mutatjuk, mit lehet tenni, ha elkezdenek ömleni a kéretlen üzenetek.

Egyre többen tapasztaljuk, hogy a facebook-ismerősünk egyszer csak, mindenféle egyéb bevezető, köszönés vagy magyarázat nélkül üzenetben küld egy videót - írja a 24.hu. Bár természetesen nem zárható ki, hogy egy csodálatosan stílusgazdag barátunk elfelejt köszönni, mielőtt megosztaná velünk kedvenc mozgóképes anyagait, de azért

szinte biztos, hogy az önmagában érkező videó igazából vírus, szóval semmiképp se indítsd el.

Ha valaki biztosra szeretne menni, és ugyanannyira nem szeretné megfertőzni a gépét, mint amennyire nem akarunk megbántani valakit, aki tényleg csak úgy megnyomta a küldés gombot egy macskás videón, az nézze meg a szükséges lépéseket a cikk fejlécében található videóban, vagy erre a hivatkozásra kattintva. Ha pedig szövegesen érzékletesebb, akkor itt írjuk, mit kell tenni.

Amikor megérkezik a videó, ne mobilon nyissuk meg, itt ugyanis nem lesz lehetőség jelenteni a kéretlen, vagy trükkös próbálkozásokat. Irány a böngésző, de itt se a felső állapotjelző csíkról kattintsuk le az üzenetet, bármennyire is csábító. Megtehetjük persze, de ilyenkor a kis ablakban megjelenő chat szintén nem teszi lehetővé, hogy felvegyük a küzdelmet a vírus ellen. Persze nyugalom, az üzenet megnyitása önmagában még nem káros, csak a videót ne indítsuk el semmi pénzért.

Ehelyett menjünk be a bal oszlopban található Üzenetek (Messages) menüpontra, és itt válasszuk ki a gyanús üzenetet. A gyanú erősödhet, ha

  • a videó előtt semmilyen szöveges üzenetet nem ír az ismerősünk
  • ha ír is valamilyen üzenetet, az se magyarul van, esetleg valamilyen jellegtelen mondat (Hi, check this great video!)
  • olyan ismerős küld videót, akivel egyébként már rég nem is beszéltünk, vagy leveleztünk
  • ha megjelenik a videó címe, az furcsa, értelmezhetetlen karaktereket tartalmaz, vagy nem ékes anyanyelvünkön írták
  • a videó sarkában csak pár másodperces tartalmat jelez a rendszer
  • Ha ezek után tényleg kétes az üzenet eredete, keressük meg az ismerősünket valamilyen más módon – írjunk neki e-mailt, vagy helyezzünk el egy bejegyzést az üzenőfalukon megkérdezve, tényleg ő küldött-e valamit. Ez egyrészt bebiztosít minket, hogy nem törlünk ki valami tényleg valódit, ellenkező esetben pedig figyelmezteti az illetőt arra, hogy az ő nevében vírusok száguldoznak szerteszét.

Végül, ha tényleg vírusos a videó, irány vissza a részletes üzenet-nézetbe.

Ezután kattintsunk a fő oszlopban (ahol az üzenetet magát látjuk) a kis fogaskerék ikonra. A megjelenő menüben válasszuk a “kéretlen vagy rosszindulatú tartalom jelentése” pontot, majd jelöljük meg, hogy a bejelentésünk tárgya valószínűleg spam, vagy vírus.

Ezzel végeztünk is, innentől a Facebook automatikus rendszere, illetve munkatársai vizsgálják tovább az esetet, és remélhetőleg hamarosan elapadnak az illetőtől küldött hamis üzenetek.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 20. 18:15, péntek | Belföld

Megölte az anyósát, balesetnek akarta beállítani

Balesetnek próbálta meg beállítani hozzátartozója halálát egy tatabányai férfi, de nem tudott túljárni a rendőrök eszén. Most vádemelést javasolnak ellene.

2022. Május 20. 16:05, péntek | Belföld

Vadászgépek gyakorlatoznak majd Veszprém térségében

Megnövekedett hanghatásra kell számítani egy magyar-amerikai közös kiképzés miatt a Márkó, Veszprém, Hajmáskér, Öskü, Várpalota, Tés és Eplény által határolt területen hétfőtől szerdáig

2022. Május 20. 15:08, péntek | Belföld

Rendőrautók ütköztek össze Kiskőrösnél, az egyik kigyulladt

Egy feltehetően migránsokat szállító kisteherautót követő, két egymás mögött haladó rendőrautó ütközött össze Kiskőrös közelében péntek délelőtt, miután egy autóbusz hirtelen lefékezett előttük

2022. Május 20. 13:52, péntek | Belföld

Véres kutyaviadalokat rendezett a banda, lebuktak

Tizenöt embert gyanúsítanak abban a nyomozásban, amelyet egy nagykőrösi tanyán tartott kutyaviadalok miatt indítottak - ismertette a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénteken a police.hu oldalon.