Városlista
2021. június 15, kedd - Jolán

Hírek

2021. Május 28. 14:53, péntek | PR
Forrás: (x)

Talpas derékszög

Talpas derékszög

Míg a hosszúság mérésére szinte bármilyen fizikai munkavégzés során jól jön egy vonalzó, ugyanez igaz két felület egymáshoz való merőlegességének ellenőrzése esetén, amikor egy talpas derékszög lehet a legjobb barátunk.

De tényleg ekkora jelentősége van egy ilyen egyszerű eszköznek? Milyen a jó talpas derékszög és egyáltalán mire lehet pontosan használni? Megmutatjuk!

Milyen az ideális talpas derékszög?

Bár alapvetően magától a munkafolyamattól függ, általánosan elmondható róla, hogy a gyakorlati igényeknek megfelelő, változatos anyagú munkadarabok jelölésére alkalmas. A legjobb, ha strapabíró acélból készül. A nagyságuk és kivitelük viszont az elvégzendő munka függvénye. Különlegességük a kialakításukban rejlik, ugyanis derékszög két szárának belső találkozásánál magát a sarkat kis horonnyal képezik ki. Erre azért van nagy szükség, mert az ellenőrizni kívánt munkadarab éles sarka így nem ütközik a derékszög sarkához, ami tökéletesen pontos mérést eredményez megfelelő használat esetén.

Milyen munkafolyamatok során érdemes használni?

Főként az ácsok és asztalosok preferálják ezeknek a derékszögeknek a használatát, ugyanis az ő esetükben nélkülözhetetlen, hogy pontos szögekkel dolgozzanak. Ellenkező esetben ugyanis nem lesz egyenes a tető, nem áll majd stabilan az asztal vagy éppen nem lesz tökéletes a teraszra készült fakorlát.

Hogy kell helyesen mérni a talpas derékszöggel?

A derékszögek a felfektetés irányától függően egyaránt alkalmasak külső és belső szögek ellenőrzésére. Bármelyikről is legyen szó, először is a munkadarabra helyezett derékszöget érdemes szemmagasságba emelni és a fény felé fordulva meggyőződni a két felület merőlegességéről. Így ugyanis ha rés keletkezik, az egyértelmű jele az eltéréseknek. Lényeges, hogy az ellenőrzés során bal kezünkkel a munkadarabot, jobb kezünkkel pedig a derékszöget ajánlott tartani. A művelet során a derékszög hosszabbik szárát a bázisfelülethez érdemes fektetni és lefelé csúsztatni addig, amíg a rövidebbik szár az ellenőrzendő felülethez nem ütközik. A bázisfelületen vagy az ellenőrzendő felületen élére állított derékszög ellenőrzési hibát okozhat. A pontos mérés érdekében a munkadarab éleit ellenőrzés előtt javasolt lesorjázni. A derékszöget egyébként a felület egyenességének ellenőrzésére is felhasználhatjuk, ám élére állítani ebben az esetben sem szabad, továbbá ilyen módon az egyenességet és a síkot a munkadarab szélességében és hosszúságában több állásban és átlós irányban is ellenőrizni kell.

Jó, ha van kéznél jelülő kréta

Nagy segítség lehet a mérés során, ha mindig kéznél van egy úgynevezett gumijelölő kréta, amely szinte minden felületre fog, emellett letörlés biztos és időjárás tűrő is. Ez azt jelenti, hogy alkalmas például gépjármű abroncsra, egyéb gumikra, csempére, téglára, száraz és nedves fára, üvegre, kerámiára, betonra, fémre, valamint műanyagokra történő jelölésekhez egyaránt.

A minőségi terméket csak egyszer kell megvenni

Ha minőségi terméket vásárol, akkor megfelelő használat mellett akár egész pályafutását végig kísérheti egy ilyen talpas derékszög, a horganyzott acél ugyanis bírja a strapát.

Látható, hogy számos különböző, aprólékos művelet során vehetjük nagy hasznát egy ilyen talpas derékszögnek, amelyet ha megfelelően használunk, tökéletes, precíz munkát adhatunk ki a kezünkből minden alkalommal. Ez pedig aranyat ér, amikor egy fontos bútorról, egy háztetőről vagy akár valamilyen egyéb eszközről van szó. Hiszen így a szó szoros értelmében értéket teremthetünk.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 21. 10:33, péntek | PR

Nem engednek a minőségből a Jánosik és Társai Kft.-nél.

Idén, a járványhelyzet miatt különleges szabályokat betartva világították át a Jánosik és Társai Kft.-t a külső auditorok. Az internetes technika segítségével, a szigorból semmit nem engedve, minősítették a céget.

2021. Május 12. 10:45, szerda | PR

A magyar kerékpározás feltörekvő csillagai

A magyar országúti kerékpározás nem mindig kap nagy hírverést, pedig van néhány igen jó fiatal tehetségünk, akik a világ legjobb csapataiban versenyezhetnek már!

2021. Május 10. 09:11, hétfő | PR

Dugattyús kompresszor, a legismertebb gázsűrítő

A kompresszorok a műszaki területen otthon lévőknek jól ismert készülékeknek számítanak, hiszen sok esetben szükség lehet a levegő, vagy különböző gázok sűrítésére és szállítására.

2021. Április 30. 12:43, péntek | PR

Mennyibe kerül a SEO szövegírás manapság?

A SEO szövegírás egyre drágább mulatság. Talán nem is gondolnánk, de nagyon felmentek az árak az utóbbi időben-és még nehezebb eldönteni, hogy egy adott összegért tényleg minőséget fogunk-e kapni vagy pedig sem.