Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Augusztus 15. 08:32, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Sztrájk lehet a húsgyárban - levélben fordultak a polgármesterhez

Sztrájk lehet a húsgyárban - levélben fordultak a polgármesterhez

A Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) elnöksége legutóbbi ülésén jóváhagyta a Pápai Hús 1913. Kft.-nél működő alapszervezetének kérését az országos sztrájkbizottság összehívására - áll az MTI közleményében.

A cégnél kialakult munkaügyi konfliktus oka, hogy a vállalatvezetés felmondta a társasági kollektív szerződést, a szakszervezet véleménye szerint jogellenesen.

A HDSZ úgy véli: a kollektív szerződés megszűnése az ott dolgozó munkavállalóknak jelentős anyagi hátrányt, jövedelemcsökkenést okoz. A hatályos kollektív szerződés az új munka törvénykönyve figyelembevételével közel egy éve köttetett, amely már hátrányosabb volt a munkavállalókra nézve, mint az előző.

Követelik a tárgyalások megkezdését

A HDSZ helyi alapszervezete elengedhetetlennek tartja, hogy létezzen a cégnél kollektív szerződés, és kezdődjenek tárgyalások akár egy új kollektív szerződés megkötéséről. A HDSZ elnöksége támogatja a pápaiak törekvéseit. Ezért követeli a kollektív szerződés felmondásának megszüntetését és a tárgyalások mielőbbi megkezdését.

A közlemény emlékeztet: a cégnél tulajdonosváltás történt, a pápai önkormányzat a tulajdonos, és a vállalkozás pénzügyi nehézségekkel küzd. "Ebben a helyzetben fontos lenne a munkabéke fenntartása" - fogalmaz a HDSZ.

A HDSZ elnöksége levélben fordult a tulajdonoshoz, Pápa város önkormányzatához, polgármesteréhez, hogy segítsen megoldani a munkaügyi konfliktust.

A kérdés az, hogy lesz-e egyáltalán fizetés

A Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete július 20-án petíciót adott át Áldozó Tamás polgármesternek, aki elmondta, a gyár jelenlegi helyzetében nem a kollektív szerződés nemléte a legégetőbb probléma, hanem annak megoldása, hogy az ott dolgozó 950 embernek legyen egyáltalán fizetése.A városvezető elmondta, a megszüntetett kollektív szerződés helyett lehetőség van új kollektív szerződés megkötésére (a megszöntetett szerződés szeptember 28-ig hatályban van a szerk.). Egy olyan szerződés megkötésére, amely lehet, hogy alkalmasabb azoknak az állapotoknak a kezelésére, melyek ennél a társaságnál kialakultak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.

2024. Április 19. 09:28, péntek | Helyi

Figyelem, elindult a rendőrség akciója az utakon!

Ma reggel 6 órától 24 órán keresztül az egész vármegyében kint lesznek a sebességmérők az utakon.