Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. November 12. 10:14, szombat | Helyi
Forrás: InfoPápa.hu, kertpont.hu

Szent Márton Napi Újbor Ünnepe

Szent Márton Napi Újbor Ünnepe

Eszem, iszom, jó hangulat.

Mint mindenek eredete, mártonlúd is a régi rómaiaktól származik. Később aztán jócskán átalakult. A Márton-napi liba-lakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik.A legenda szerint Szent Márton libaólba bújt püspökké választása elől. Csakhogy a libák hírül gágogták, hogy a szentéletű ember a közelükben van. Így hát kénytelen-kelletlen elő kellett bújnia, és el kellet vállalnia a püspökséget. Vagyis a liba kikerülhetetlen a Márton nap szokásait illetően.

Egyéb oka is van, hogy a nagy lúdevés éppen Márton napra esett. A november 11-i, vagy annak előestéjén ismeretes Márton-napi ünnepek és népszokások a régi, ma már feledésbe ment böjti időszakkal állnak összefüggésben. A 40 napos böjt Jézus böjtölését idézi a sivatagban. A 40 napot szombatot-vasárnapot kihagyva számolták vissza Vízkereszttől kezdve, így jutottak a Márton-nap utáni november 12-hez, amely a böjti időszak kezdetét jelentette...

Akármilyen is az évjárat, az újbornak mindig el kell készülnie november 11-ére. Tudják ezt a borászok, hiszen a Márton-nap előtti héten már egyre többen érdeklődnek az újbor minőségéről. Itthon az újbor megkóstolása nem az évjárat értékelését jelenti, hanem a bor szeretetét fejezi ki.

A pápai Szent Márton napi vigazságot Dr. Áldozó Tamás polgármester nyitotta meg péntek délután. Az Esterházy kastély udvarán felállított sátor szépen megtelt a hűvös idő ellenére. Mindenki megkóstolhatta a Pápa környéki pincészetek új borát, szórakozhatott a helyi fellépő csoportok műsorain és a sztárvendég, Kökény Attila dalain.

Holnap folytatódik a Szent Márton Napi Újbor Ünnepe, a program ITT tekinthető meg.

Kattintson a galéria megnyitásához!

Címkék: Márton nap

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.