Városlista
2022. december 7, szerda - Ambrus

Hírek

2012. Április 17. 14:17, kedd | Sport
Forrás: Feja Boxing

Szebelédi Renáta: Nem volt győztes, vagy vesztes

Szebelédi Renáta: Nem volt győztes, vagy vesztes

Szombat este Vicenzában rendezték a Simona Galassi – Szebelédi Renáta IBF nagylégsúlyú világbajnoki címmérkőzést, melyet az olasz hölgy minimális különbséggel, minden pontozónál 96:94 arányban nyert meg.

Mindez nagyon örvendetes egy 19 éves lány esetében, aki pályafutása során először bokszolt igazán „mélyvízben”. Megmártózott, vizes lett, de immáron megszáradva holnap már legszívesebben újra lubickolna.

Nagyon szoros a mérkőzés, ám Renáta nem úgy bokszolt, ahogyan azt magától elvárta volna. A meccs első felében hiányzott belőle az az átütő erő, ami például a hajrában már megvolt, így az első öt menetben – terveivel ellentétben – nem tudta komoly nyomás alá helyezni az ellenfelét. Galassi jól kezdte a mérkőzést, egyeneseivel számos egyértelmű találatot jegyzett, míg a magyar lány kereste az ütőtávját. A második-harmadik menetben Renáta próbált nagyobb sebességre kapcsolni, a küzdelem szorosan alakult, igazi „billegő” meneteket láthatott a szépszámú publikum. A 4-5. menetekben újra Galassi többet mutatott, mint magyar riválisa.

A meccs felénél viszont fordult a kocka, Szebelédi ökölvívása elkezdett hasonlítani arra, amit a küzdelem előtt eltervezett. Galassi a 6-7. menetekben komoly verést kapott, Renáta előtt egy-két alkalommal felcsillant az idő előtti siker lehetősége is. A nyolcadik menetben viszont nem várt fordulat történt. Úgy egy perc telhetett el az etapból, amikor Galassi balja utat talált Renáta gyomorszájához, aki épp „rosszkor” vett levegőt, így az olasz lány komolyan megsebezte. Szebelédi ebben a menetben megjárta a poklot, láthatóan meg volt fogva, de hiába kapott még 1-2 ütést a gyomrára, összeszorította a fogát, nem adta meg magát, nem térdelt le.

A kilencedik menetben Szebelédi „visszajött” a küzdelembe, és uralta az etapot. A záró felvonásban a magyar hölgy mindent megpróbált, hatalmas nyomás alá helyezte az olaszok világbajnokát, de hiába lógott levegőben végig a kiütés lehetősége, most Galassi bizonyította, hogy az ő szíve is helyén van. Ha kellett lógott az ellenfelén, „véletlenül” belefejelt, de nem adta meg magát.

Az eredményhirdetést mindenki nagyon várta, noha Renáta egyértelműen „csak” négy menetet nyert meg, de ellenfele sem büszkélkedhetett többel. Világos volt, hogy a két szoros menet értékelése dönti el a küzdelem kimenetelét, és bár a magyar csapat úgy érezte, hogy ezeket szűken Renáta nyerte, tudták jól, hogy a hazai pályán bokszoló világbajnok ellen több kellett volna. Ismert mondás, miszerint a „világbajnokot nagyon meg kell verni”, amit Szebelédi Renátának „csak” négy menetben sikerült maradéktalanul megvalósítania.

A magyar csapat kritikus volt, nem reklamált, nem háborodott fel az eredményhirdetést követően, nem úgy, mint az olasz közönség. Ők a meccs után Szebelédi Renátával szimpatizáltak, volt füttyszó az eredmény kihirdetésekor, és volt éljenzés olasz részről, amikor a magyar hölgy elhagyta a küzdőteret.

„Nem vigasztal, ha azt mondják, hogy otthon én nyertem volna” – értékelt Szebelédi Renáta vasárnap. „Ha a világ legjobb női ökölvívója akarok lenni, mindenhol, idegenben is tudnom kell nyerni. A hazai pálya előnye csak az ellenfeleimnek lehet motiváció. 19 évesen van még mit tanulnom, fejlődnöm. Ezen a meccsen ráadásul nem volt győztes, vagy vesztes. Ide jöttem Olaszországba az IBF világbajnoki címért, ami az ellenfelemé volt, és nem sikerül elvennem tőle. Még sokat kell dolgoznom. Ha a meccs elején úgy bokszolok, mint a tizedik menetben, akkor simán az enyém lehetett volna az IBF világbajnoki öve.”

A fiatal hölgy nagyon örült, hogy magyar szurkolók is elutaztak a mérkőzésre drukkolni, de mivel a közel három órán át elhúzódó doppingvizsgálat miatt nem tudott mindenkivel beszélgetni, üzent nekik, és az otthon maradottaknak is.

„Nagyon köszönöm a bíztatást mindenkinek. A dicsőségért járok bokszolni, és örülök, hogy ezt mindenki a szeretetével hálálja meg. Ez az én igazi motivációm” – kezdte. „Ahol én ringbe lépek, ott pozitívan ítélik meg a magyar profi ökölvívást. Ígérem, hogy ezentúl is mindent megteszek, hogy a temérdek szeretetet megháláljam nektek. Köszönöm a segítséget, a szeretetetekből táplálkozom. Remélem mindenki ott lesz a május 12-i WBF címvédő mérkőzésemen.”

Az említett május 12-i, budapesti bokszgálán Szebelédi Renáta a WBF harmatsúlyú vb-övét teszi kockára. Kihívója a román Eva Marcu lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 01. 19:50, csütörtök | Sport

Váratlan fordulat a Zemplén Ralin

Beszélgetés Dominik GT-vel a Therwoolin VIII. Zemplén rally után.

2022. November 30. 17:56, szerda | Sport

Maradt a bronz, de az is szépen csillog!

Határ Attilának a Therwoolin VIII. Zemplén Rally-ra a V&CS Racing Kft. bérelte a C2R2 versenyautót,

2022. November 30. 17:54, szerda | Sport

Szerintünk egy remek futam volt!

Villáminterjú Kronome Ákos autóversenyzővel a Therwoolin VIII. Zemplén Rally után.

2022. November 29. 19:36, kedd | Sport

Benyó Máté minden szinten előlépett, jövőre csúcsra érne a Peugeottal

A Korda Racing egyik vezérpilótája ismét második helyen végzett a 2022-es Rallycross Magyar Bajnokság Supercar kategóriájában,