Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2016. Szeptember 04. 08:20, vasárnap | Helyi
Forrás: -t-

Százhuszadik évforduló

Százhuszadik évforduló

Jövő héten kedden, vagyis szeptember 6-án lesz a pápai "honvédszobor" százhuszadik születésnapja.

Ezen kerek évfordulóra a pápai utca emberének, a Március 15-e téren áthaladóknak a figyelmét kívánta felhívni múlt szombat délelőtt az „Elsősorban pápai” Városbarát Egylet néhány önkéntesével Kerecsényi Zoltán pápai önkormányzati képviselő, egyleti ügyvivő, akik a 120 esztendős emlékmű fényképével ellátott kis képeslapot osztogattak a járókelőknek.

Idén a magyar honszerzés 1120. évfordulója is van, 120 éve zajlott a Millennium, amiből Pápa is kivette a részét. Ez a bronz kerecsensólyom-szoborral és egy megrendítő domborművel ékesített emlékmű a pápaiak millenniumi emlékműve - hangsúlyozta Kerecsényi, aki hozzátette, van, aki ma is millenniumi emlékműként, van, aki honvédszoborként, honvédemlékműként használja a Március 15. téren immár 120 esztendeje álló emlékmű nevét, de van olyan is sajnos - mint tapasztaltuk a kis képeslapunk átnyújtása közben, rákérdezve, hogy tudja-e milyen emlékjel áll itt, vállat vonva, közömbösen tovább gyalogolt. Éppen ezért, ezzel a kis jelenléttel, lapocska átnyújtással emlékeztetni szeretnénk a pápaiakat ennek az emlékműnek a máig ható üzenetére.

Több, mint százhúsz évvel ezelőtt óriási lelkesedéssel fogott neki a szoborbizottság és kiváltképp a szorgalmazó-kezdeményező Kis Ernő helytörténész, kollégiumi tanár-igazgató az emlékmű megvalósításának. Ez az emlékmű egyszerre szolgál tiszteletadást a honfoglalás ezredik évfordulójának és az 1848/49-es forradalom és szabadságharc Pápa mellett, Ihásznál vívott csatája hőseinek.
Ez a pápai, Március 15. téri emlékmű a helyiek millenniumi emlékműve, ami egyben első, nagy köztéri '48-as vonatkozású emlékművünk is - húzta alá a képviselő, aki rögtönzött kis tájékoztatójában a napokban elhunyt jeles helytörténészt, H. Szabó Lajost is felidézte, akinek szintén kedves volt ez az emlékmű, s aki egyszer ekképp gondolkodott a „tömb” alsó részén, ifj.Vastagh György szobrászművész bronz domborművének ábrázolásáról:

„Szétlőtt sánckosarak között heverő ágyúcsőre borulva idős katona haldoklik, fölébe magasodva, zászlóval a kezében, lobogó hajú, fiatal harcos tör előre diadalmasan, a szuronyt szegező honvédek élén.”
Kerecsényi Zoltán szerint ebben a szimbolikus bronz-jelenetben minden benne foglaltatik, ami folyamatosan, a kezdetektől mindvégig, akármilyen küzdelem: háborúk, forradalmak, szabadságharcok alatt végigkísérték a történelmen a magyarokat; így vitték tovább a zászlót a honfoglalók, a lovagok, a végváriak, a kurucok, a huszárok, a ’48-asok, a háborús honvédek.

Kerecsényi idézte Fenyvessy Ferenc hajdani pápai országgyűlési képviselőt is, aki Kis Ernő szobor-kezdeményező mellett igazán átérezte, felkarolta ezt a nemes ügyet: „...díszes szobor méltó az elhullott hősök emlékének őrzésére, szobor, mely ember lakta helyen álljon, szobor, mely a lezajlott csata vidékén lakókat mindenkor figyelmeztesse a hősiség és hazaszeretet erényére, szobor, mely ne az elhagyatott ihászi pusztán, hanem városban, Pápán állíttassék fel, nem a pápaiak, hanem az egész megye adományaiból...”

Kerecsényi szerint is egy a lényeg, hogy ezután is - Fenyvessy-honatya szavaival élve - mindenkor, további százhúsz év múlva is figyelmeztessen a hősiség és hazaszeretet erényére a pápai Március 15. téren ez az emlékmű. Ezért ápoljuk, gondozzuk a jövőben is, tartsuk tisztán mindig környezetét, s ha egyszer Fő terünk után esetleg a "második fő terünk", a Március 15. tér is megújulhat, akkor ennek a szobornak a környezete is még méltóbb, szebb teret kaphatna.

Az „Elsősorban pápai” Városbarát Egylet tervez még ehhez hasonló emlékeztetést más helyszíneken is a közeljövőben, illetve készülnek a jövő esztendő jeles évfordulóira is, mert mint megtudtuk, az 1848/49-es magyar polgári forradalom és szabadságharc közelítő, 170. évfordulóját megelőző évben is több történelmi évforduló közelít, amire fel szeretnék hívni a figyelmet.

A szombat délelőtti, rendhagyó utcai kis emlékeztető "akción" végül egy koszorút is elhelyeztek az emlékműnél a városbarátok.

(Fotók: epve - bp)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:35, péntek | Helyi

Bölcsődét avattak Mihályházán

Biztonságos és kiszámítható környezetet teremt a kormány a családok számára - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára pénteken a Manóvár Mini Bölcsőde átadása Mihályházán.

2024. Május 03. 09:32, péntek | Helyi

Grőber Attila: Több mint 20 millió forintba került a most felbontásra kerülő, tavaly megépített aszfalt a Kossuth utcán

Az ellenzéki polgármesterjelölt szerint tervezettebben és gondosabban kell egy várost fejleszteni.

2024. Május 03. 08:07, péntek | Helyi

Lezárja a MÁV az Acsádi úti vasúti átjárót

A lezárás idején sem gyalogosan, sem pedig közúti járművel nem lehet majd áthajtani a kereszteződésen.

2024. Május 02. 20:00, csütörtök | Helyi

Magyar Péter Pápán: Napról-napra többen vagyunk

Városunkba is ellátogatott Magyar Péter, a Talpra Magyarok közösségének vezetője, a TISZA párt alelnöke, aki mintegy ezer fős tömeg előtt tartott politikai nagygyűlést.