Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Február 06. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Szakértő: az atomenergia a legtisztább energiaforrás

Szakértő: az atomenergia a legtisztább energiaforrás

Ha fontos valakinek a klímavédelem, annak támogatnia kell az atomenergiát, ami a legtisztább energiaforrás

- mondta a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitika üzletágának vezetője az M1 csatornán pénteken. Hortay Olivér ezzel az LMP társelnöke, Kanász-Nagy Máté nyilatkozatára reagált, aki szerint merénylet a Föld ellen az Európai Bizottság döntése, amellyel "zöldre festette" az atomenergiát és a földgázt.

A Századvég üzletágvezetője hangsúlyozta, hogy az atomenergia az üvegházhatású gázkibocsátás szempontjából a legkedvezőbb energiahordozó valamennyi más technológia közül.

A teljes életciklusra nézve egy atomerőmű egy gigawattóra energia megtermeléséhez mintegy 3 tonna szén-dioxidot bocsát ki. Ez az érték a szél- és a napenergia esetében 4, illetve 5 tonna, a többi energiahordozó esetében pedig ennél jelentősen több - mutatott rá.

Az atomenergia emellett a legbiztonságosabb energiaforrások közé tartozik - tette hozzá.

A szakértő felhívta a figyelmet, hogy a hazai áramtermelés mintegy felét a paksi atomerőmű biztosítja.

Magyarországon nem lehet kivenni a termelésből az atomerőművet, mert azonnal jelentős energiahiányos állapot lépne fel. Importálni kellene a villamos energiát, ami rendkívül drága lenne, és nem is biztos, hogy elegendő mennyiség állna rendelkezésre - fejtette ki.

Drasztikusan növekednének az ellátásbiztonsági kockázatok és a beszerzési költségek, ami veszélybe sodorná a rezsicsökkentést. A rezsicsökkentés azért tartható fent, mert a paksi atomerőmű termelési költségét a jelenlegi energiaválság nem érinti - emelte ki Hortay Olivér.

A megújuló energiaforrásokról szólva a szakértő kifejtette: jelenleg nem lehet 100 százalékban megújuló energiaforrásokból ellátni egy ország villamosenergia-rendszerét. Mint mondta, arról vita folyik, hogy a jövőben ez megvalósíthatóvá válik-e.

Ma akkumulátorokkal a napon belüli energiatárolás kezelhető, bár rendkívül drága, a szezonális tároláshoz ugyanakkor ezek a megoldások nem nyújtanak segítséget - mondta.

Jelezte azt is, hogy a zöld pártok közül is egyre többen beállnak az atomenergia mögé.

Címkék: atom, atomenergia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.