Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Szeptember 05. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

ÁSZ: meg kell újítani a párttörvényt

ÁSZ: meg kell újítani a párttörvényt

Az ÁSZ törvényi felhatalmazással, kétévenkénti rendszerességgel ellenőrzi az állami támogatásban részesült pártokat és a működésüket segítő pártalapítványokat.

A számvevőszéki ellenőrzések évtizedes tapasztalatai mindinkább igazolják a hatályos párttörvényi előírások megújításának szükségességét, halaszthatatlanságát.

Az elmúlt évben elfogadott Alaptörvénnyel összhangban a közpolitikai vitákban napirenden szerepel a pártfinanszírozás korszerűbb alapokra helyezése, annak érdekében, hogy a pártok gazdálkodásában és beszámolási rendjében is érvényesüljön az átláthatóság, az elszámoltathatóság követelménye. Az ÁSZ évtizedes ellenőrzési tapasztalatainak hasznosításával kívánja elősegíteni az új törvény megalkotását.

A rendszeres törvényességi ellenőrzések során feltárt szabálytalanságok ismétlődően felhívják a figyelmet a párttörvény alapvető hiányosságaira. Különösen a számviteli törvénnyel összhangban nem álló éves beszámolási rend tarthatatlanságára, amely sem transzparenciát, sem összehasonlíthatóságot nem biztosít. A nyilvánosság megbízható tájékoztatásához nincsenek előírások a kötelező könyvvizsgálatra, a képesített könyvelő alkalmazására, a közzététel elmulasztásának következményeire.

Az Országgyűlésből kiesett, a rendszeres állami támogatást részben vagy egészben elveszítő pártok és pártalapítványok esetében a törvény nem ad megoldást számos, súlyos szabálytalanság rendezésére. Így például az ÁSZ által feltárt tiltott bevétel központi költségvetési befizetésének előírása mellett nincs mód azon szankció alkalmazására, hogy azonos összeggel az állami támogatás is csökkentésre kerüljön.

A gazdálkodás során felhalmozott adósságállomány, illetve az ezzel összefüggő fizetésképtelenség, köztartozás rendezésére jelenleg nincsenek szabályok. Súlyos kockázatokat jelent, hogy az állami vagyonról szóló törvénnyel juttatott közvagyon célszerű használatának, értékének és állagának megőrzését szolgáló garanciák sem meghatározottak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár