Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Április 08. 18:36, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Süle Zsolt szerint a kormány magára hagyta a magyarok jelentős részét

Süle Zsolt szerint a kormány magára hagyta a magyarok jelentős részét

A Jobbik önkormányzati képviselője, helyi elnöke mai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a nyugdíjasok, a minimálbéresek, a kis és mikro vállalkozások mellett a magyar betegeket is cserben hagyta a kormányzat.

A polikikus elsőként a nyugdíjasokról szólt. Mint mondta, egyre többen keresik fel őt személyesen is azzal, hogy nehéz a megélhetésük. Szerinte nem elegendő a 3%-os nyugdíjemelés ahhoz, hogy megmaradjon a járandóság értéke.

A statisztikai adatokat idézve elmondta, 393 ezer nyugdíjas kap 100 000 forint alatti öregségi nyugdíjat, körülbelül 770 ezren pedig 100 000 és 149 999 forint közötti összeget kapnak, de van egy szűk réteg, amely milliós nyugdíjat kap. - Úgy gondolom hasonló folyamat játszódik le a nyugdíjasok körében is, mint az egész társadalomban. Kialakul egy viszonylag vékony, szűk réteg, amely rendkívül tehetős, sőt egyre gazdagabb. Ez önmagában nem lenne baj, ezzel párhuzamosan viszont sokkal nagyobb tömegek csúsznak egyre lejjebb, megállíthatatlanul. Egyre nő a szegények, az elesettek száma és őket sújtja leginkább az infláció, az áremelkedés vagy a forint folyamatos gyengülése az euróval szemben - hangsúlyozta Süle Zsolt.

A politikus az élelmiszerek árának nagy mértékű emelkedéséről is szólt, összefüggésbe hozva ezt azzal, hogy a nyugdíjasok mindössze 3%-os nyugdíjemelést kaptak idén. Szerinte a nyugdíjasok tömegei szegényednek el évről-évre, a nyugdíjuk elinflálódása miatt, és kapnak egyre kevesebb árut, szolgáltatást az ellátásuk fejében. Sajnos ezt a folyamatot az Orbán-kormány nem akarja megállítani még csak kísérletet sem tesz rá! - hangsúlyozta.

Javaslata szerint igaságosabbá kellene tenni a nyugdíjrendszert, amelyhez elengedhetetlen lenne a minimálnyugdíj emelése, meg kellene vizsgálni a nyugdíjak differenciált emelésének lehetőségét és el kellene gondolkodni a nyugdíjplafon bevezetésén.

A jobbikos politikus a mininálbér emelését is kevésnek tartja. Mint mondta, a bruttó 167 400 forintra emelt minimálbér a második legalacsonyabb az EU-ban. Süle Zsolt hozzátette, a minimálbérből élőket hatványozottan sújtja - a nyugdíjasokhoz hasonlóan - az élelmiszerárak emelkedése.

A képviselő úgy véli, hogy a kis és mikro vállalkozásokat is cserben hagyta a kormányzat. - Több ezernyi vállalkozás már fél éve nem nyithat ki ennek következtében semmi bevételük nincs! Ez több tízezer embert érint, akik egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülnek. A kormányzat a tavaly tavaszitól eltérően most már legalább ad egy minimális bértámogatást a vállalkozások alkalmazottainak részére, de ezek korántsem elégségesek a túléléshez! Európai összevetésben a magyar kormány az egyik legkisebb, legszűkmarkúbb támogatást adja a szorult helyzetbe kerül szektoroknak - emelte ki Süle Zsolt.

A képviselő szerint a kormány a magyar betegeket és az egészségügyi dolgozókat is cserben hagyta. Mint mondta, a járványhelyzet még jobban előhozta az egészségügyi rendszer hiányossáait, elsősorban a tragikus szakemberhiányt. - Az Orbán-kormány pont a járvány tombolásának közepén üldözött el kb. 5000 egészségügyi dolgozót a rendszerből, a szolgálati jogviszony megváltoztatásának kikényszerítésével. Ez pedig nem hiba, hanem egyenesen bűn volt. Hiszen lehet vitát folytatni a szolgálati jogviszony megváltoztatásáról, de nem a járvány kellős közepén, amikor minden egyes szakemberre szükség lenne. A kormányzat arroganciájának köszönhetően így az amúgy is szakdolgozók hiányával küszködő egészségügy újabb, több ezer embert vesztett. Ennek és az elhibázott járványügyi intézkedésnek köszönhetően a járvány harmadik hulláma az összeomlás határára sodorta az egészségügyi ellátást, amelyet csak a még benne lévő dolgozók áldozatos, kitartó munkája tart össze! Így az egészségügyi világnap másnapján ismét köszönjük, hogy a gyakran nem megfelelő körülmények ellenére az orvosok, ápolók, mentősök minden nap felveszik a harcot! Köszönjük az összes, hivatását tisztességgel, becsülettel végző egészségügyi dolgozó áldozatos munkáját, amelyet a magyar emberekért tesznek! - zárta gondolatait a politikus.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.