Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Február 12. 14:54, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Süle Zsolt: Politikai haszonszerzés miatt adósítják el a pápaiakat

Süle Zsolt: Politikai haszonszerzés miatt adósítják el a pápaiakat

A jobbikos képviselő érvelése szerint az elmúlt évek "rendkívül gyenge politikai-gazdasági teljesítményét", az önkormányzati választások előtt egy kis szépségtapasszal kívánják javítani.

Mint ismeretes, a város képviselő-testülete múlt heti ülésén elfogadta a 2018-as költségvetést. A büdzsé tárgyalásakor éles vita bontakozott ki annak kapcsán, hogy nagyobb összegű, fejlesztési célű hitel felvételét tervezi a város vezetése. Unger Tamás alpolgármester az ülésen többek között azzal indokolta a hitelfelvételt, hogy a TOP-os pályázatok elkészítésekor a maximális összegre pályáztak, ezt el is nyerték, de már a tervezéskor látszott, hogy a projektek beavatkozási területén túl - ahhoz szervesen kapcsolódva - is kell fejlesztéseket végrehajtani, amiket a pályázati kiírás nem támogatott. A hitel forint alapú, változó kamatozású, amit lehet fix kamatra módosítani szükség esetén, visszafizetése 2021-ben indul meg és 15 év a törlesztési idő, a városnak évi 110 millió forintnyi összeget kell majd visszafizetnie.

Süle Zsolt szerint ugyan a költsévetés több pozitívumot is tartalmaz, mely elsősorban a fejlesztésekben valósul meg, mégis a büdzsé legnagyobb negatívuma véleménye szerint a szóban forgó hitelfelvétel. - Pápa városának nagy árat kell fizetnie ezekért a fejlesztésekért. Ekkora hitelfelvétel egyáltalán nem szükségszerű, ugyanakkor rendkívül nagy kockázatot hordoz magában a jövőre nézve - fogalmazott a képviselő hozzátéve, a több mint egymilliárdos hitel egyik felét a TOP-os projektek biztonságos végrehajtására, másik felét viszont nem határidős beruházásokhoz, esetleg látványprojektekhez veszik fel. Előbbivel kapcsolatban megjegyezte, a TOP-os pályázatokat úgy írták ki, hogy azokhoz saját forrást nem kell az önkormányzatoknak hozzárendelni. Süle Zsolt szerint a jelenlegi kormánypártok hibáztak, hiszen ha a TOP-os pályázatok elbírálása elhúzódott, akkor nem tudunk másra mutogatni, mint az országot nyolc éve irányító kormánypártokra - fogalmazott a politikus arra utalva, hogy idő közben megdrágultak az építőipari költségek.

A jobbikos képviselő szinte vállalhatatlan mértékűnek nevezte a hitel törlesztőrészletét. Mint mondta, az elmúlt években önerőből rendelkezésre álló fejlesztési forrásokat áttekintve, ilyen mértékű törlesztőrészlet fizetése mellett alig jutna pénz saját erőből fejlesztésre, továbbá váratlan események esetén nagyon nehéz helyzetbe kerülhetne a kötségvetés. - Kinek lehet az érdeke, hogy ezt a hatalmas mértékű hitelt felvegyünk? Úgy gondolom, csakis a most regnáló hatalom érdeke lehet, hiszen egyértelmű, hogy a politikai haszonszerzés motiválja a hitel felvételét. Az a cél, hogy az elmúlt évek rendkívül gyenge politikai-gazdasági teljesítményét az önkormányzati választások előtt egy kis szépségtapasszal javítsák - fogalmazott Süle Zsolt hozzátéve, ezzel az intézkedéssel Pápa városát adósságcsapdába kergetik, lakóit pedig adósrabszolgaságba kényszerítik.

A képviselő javaslata szerint mérsékelni kellene a hitel mértékét. Véleménye szerint a TOP-os projektek biztonságos megvalósításához 5-600 millió forint elegendő lenne - melyet biztonsággal kezelni tudna az önkormányzat - egyéb fejlesztéseket viszont néhány évvel elhalasztana és azokat saját forrásból valósítaná meg. Példaként említette a kastélykerítés újjáépítését, mely százmillió forintos tétel, továbbá az önkormányzat tulajdonában lévő bükkfürdői panzió 70 milliós felújítását. Mint mondta, addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék