Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. December 23. 20:15, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Süle Zsolt: Nehéz év áll a pápaiak mögött

Süle Zsolt: Nehéz év áll a pápaiak mögött

A jobbikos önkormányzati képviselő az év végéhez közeledve értékelte 2016-ot.

Összegségében elmondhatjuk, hogy egy nagyon nehéz évet hagyunk a hátunk mögött. Ez érezhető mind az önkormányzat munkájában, mind a pápai lakosok életében. Pápa városa súlyos forráshiánnyal küszködik, amely többek között az elmúlt évek rossz döntéseinek is az eredménye. A súlyos anyagi nehézségek aztán rányomták bélyegüket az önkormányzat és a városvezetés egész évi tevékenységre. Gondoljunk csak a különböző fejlesztések, beruházások hiányára. Ezeket a gondokat csak súlyosbította, hogy erre az évre komoly bérfeszültség és több esetben munkaerőhiány alakult ki az önkormányzati fenntartású intézményeknél. Így a szociális ágazatban, az egészségügyben, de részben a közalkalmazotti szférában is. Ezek a problémák lassan olyan naggyá növik ki magukat, hogy az előbb említett intézmények működését is veszélyeztethetik. Ezért a kormányzatnak nagyon sürgősen be kellene avatkoznia ezeken a területeken. Megnyugtató módon rendezni kell a béreket és anyagi biztonságot kell nyújtani az ágazatban dolgozóknak. A helyi önkormányzatnak ilyen szintű beavatkozásra nincsenek meg az eszközei, ezért kell ezeket a problémákat országos szinten rendezni.

Ezekkel a nehézségekkel párhuzamosan a pápai lakosok is igencsak negatívan értékelhetik ezt az évet. Gondoljuk csak arra, hogy jelentősen növekedett az adóterhelésük, amely több új adó formájában öltött testet. Minden családot érintett a szerintünk rendkívül igazságtalan kommunális adó, és van, akinek már a teleakadót is fizetnie kellett. Mindezek mellett nem szüntették meg a garázsadót sem és a vállalkozások terhei is nőttek, hiszen az építményadó, a vállalkozások céljára használt építmények esetében nőtt, ami egy újabb sarc, a hazai kis- és középvállalkozások részére. Sajnálatos, hogy a kormánypártok sok esetben csak a szavak szintén tesznek a magyar vállalkozásokért, a gyakorlatban itt Pápán viszont növekedtek a terhek.

Miközben a pápai lakosok egyre több helyi adót kénytelenek befizetni a város kasszájába, jogos elvárás lenne, hogy akkor legalább a város fejlődjön, az infrastrukturális lehetőségek javuljanak. Sajnos ebben az évbe sem történt így. Gondoljunk csak a 2015-ös évben reménykeltően indult járda felújítási, járdaépítési beruházásokra, amelyek igencsak lelassultak az idén és jövőre is csak nagyon csekély mértékű felújítás várható. Ez azért szomorú mert, ha így megy tovább, akkor még 10- 15 év múlva sem érjük el a kívánt szintet. Még ennél is szomorúbb képet mutat a pápai közúthálózat helyzete. Ebben az évben sem történt előrelépés ezen a téren. Sőt elmondhatjuk, hogy úthálózat minősége évről évre romlik, a város vezetése pedig tehetetlen ezzel a problémával szemben. A város útjain kis területen lévő kátyúzások voltak, de ezeknek a hatékonysága korántsem elegendő. Ennek a rengeteg embert érintő problémának a kezelésére a Jobbik az Országgyűlésbe is módosító javaslatot adott be, de sajnos a kormánypárti képviselők leszavazták.

Ugyanakkor nem csak anyagi és infrastrukturális problémák zavarják az itt lakókat. A város egyre inkább fojtogató politikai légköre, vagy éppen az elmaradt adventi vásári forgatag hiánya is negatív érzéseket kelt a pápaiakban.

Mindezen problémák mellet nekem meggyőződésem, hogy ebből a nehéz helyzetből is találunk kiutat és néhány éven belül pápa városa ismét egy gyarapodó közösség otthona lesz. Ebben talán segít az is, hogy ebben az évben több olyan pályázatot adott be a város, melyeknek elnyerése esetén több milliárd forintnyi EU-s pénzt tudunk fejlesztésre fordítani.

Én személy szerint is azért dolgozom, hogy egy élhetőbb, erősebb város legyen Pápa, olyan emberekkel, akik büszkék arra, hogy itt élhetnek.

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban, áldott, békés karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag, boldog, újesztendőt kívánok minden pápainak!

A fotó archív

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék