Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. December 01. 20:09, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Süle Zsolt: Brutális adóemelések jönnek

Süle Zsolt: Brutális adóemelések jönnek

A jobbikos politikus szerint a rezsicsökkentés pártjának adóemelése, derült égből villámcsapásként érkezett.

Pápa Város Képviselő-testülete hétfői ülésén a jövő évi helyi adókról tárgyalt. A hiányzó bevételek pótlására adóemelésekről és új adónemek bevezetéséről döntött.

Garázsadó (Az építményadó változásaként különbséget tesznekmagánszemélyek által fizetendő építményadó és a vállalkozások adója között. Magánszemélyeknek 1.050 Forintról 600 Forintra csökken, vállalkozásoknak pedig 1.050 Forintról 1.200 Forintra nő az adó mértéke négyzetméterenként)

Az önkormányzati képviselő szerint nem elegendő az, hogy a lakosság számára négyzetméterenként 600 forintra csökken a garázsadó, annak teljes eltörlését tartaná elfogadhatónak. A vállalkozók számára a négyzetméterenkénti 1200 forintra emelt adónemmel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a Fidesz folyamatosan megsarcolja a kis- és középvállalkozókat, annak ellenére, hogy a szavak szintjén mindig mellettük áll.

Kommunális adó(2016 január 1-jétől 15.000 Forint lesz a kommunális adó, ingatlanonként)

A kommunális adó újbóli bevezetését szociálisan érzéketlennek nevezte Süle Zsolt. – Igazságtalan, mert ugyanazt a 15.000 forintos összeget kell megfizetnie egy egyedülálló, 70.000 forintból élő lakástulajdonosnak, mint egy milliárdos vállalkozónak. Egy differenciált kommunális adó bevezetését tudnánk csak támogatni, ahol a szociálisan rászorultak a megjelölt összegnél jóval kevesebbet kellene, hogy fizessenek.

Nem egyeztettek

A Jobbik önkormányzati képviselője sajtótájékoztatóján sérelmezte, hogy a városvezetés semmilyen egyeztetést nem folytatott az ellenzékkel az adóváltozások kapcsán, a képviselők szerda éjjel kapták meg a hétfő reggeli ülés anyagát, így meglehetősen kevés idő jutott részleteiben vizsgálni a kérdést.
Süle Zsolt szerint a Fidesz a 2014-es választási kampányban nem ezt ígérte. – A rezsicsökkentés hamis ígéretével kampányoltak és nyerték meg a választásokat. Egy évvel később az emberek jogosan vetik a kormánypárt szemére, hogy – ígéretükkel ellentétben – nemhogy rezsicsökkentés, hanem brutális rezsinövelés következett be – fogalmazott az önkormányzati képviselő, aki szerint Áldozó Tamás polgármester és Unger Tamás alpolgármester korábbi nyilatkozataival is szembemennek a tervezett adóváltozások. A városvezetőket idézte, akik a helyi gazdaság és az adóbevételek növekedéséről beszéltek. – Az említett politikusok szándékosan vezették félre a választókat, vagy ennyire nem látták a város lehetőségeit korábban? A mostani adónöveléseket ugyanis a kieső adóbevételekkel indokolták – hangzott el a sajtótájékoztatón (a jövő évi adóbevétel-kiesés a pápai hús csoport felszámolása miatt keletkezhet – a szerk.).

Süle Zsolt szólt a szocialisták reakciójáról is. Mint mondta, Gőgös Zoltánéknak semmi erkölcsi alapjuk nincs arra, hogy kritikával illessék az adóemeléseket, ugyanis „12 évük volt arra, hogy a magyar gazdaságot rendbe tegyék”, ehelyett számos megszorító csomag és adóemelés fűződik a nevükhöz. Véleménye szerint a mai politikai helyzetben mind a szocialisták, mind pedig a Fidesz hiteltelenné vált.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.