Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Június 05. 21:07, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Süle Zsolt: Az önkormányzati választások miatt veszi fel a város a milliárdos hitelt

Süle Zsolt: Az önkormányzati választások miatt veszi fel a város a milliárdos hitelt

A jobbikos képviselő mai sajtótájékoztatóján elmondta, a korábbi nyilatkozatokkal szemben nem csak a TOP-os projektek megvalósításához van szüksége a városnak hitelfelvételre.

Mint ismeretes, a múlt héten a városatyák döntést hoztak arról, hogy 1,1 milliárd forint hitelt vesz fel az önkormányzat, beruházásokhoz szükséges forrás biztosításához. Süle Zsolt ezzel kapcsolatban Unger Tamás korábbi nyilatkozatát idézte, mely szerint azért van szükség a hitelfelvételre, hogy a TOP-os projektek meg tudjanak valósulni. – Mostanra fény derült arra, hogy alpolgármester úr szavaival szemben a hitelszerződésben szereplő tizenhárom projektből ötnek semmi köze sincs a TOP-os projektekhez, ezek költsége pedig 300 millió forint. További 3-4 olyan projekt van, amelyek kapcsolódnak ugyan a TOP-os projektekhez, ám azok hitelfelvétel nélkül is biztonsággal megvalósíthatók lennének, sőt, ezek közül az egyik, a Huszár lakótelepi orvosi rendelő megújítása már megvalósult. A hitelből parkolót építenek és rendezik a rendelő környezetét – mondta el a jobbikos önkormányzati képviselő hozzátéve, összesen így mintegy 600 millió forintot fordítanának az 1,1 milliárdos hitelből olyan célra, amelyek nélkül is megvalósulnának a TOP-os pályázatok.

Süle Zsolt szerint azért akar az önkormányzat mégis ekkora összegű hitelt felvenni, hogy ezeket – az egyébként általa is szükségesnek tartott - beruházásokat még a jövő évi önkormányzati választásokig meg tudják valósítani, politikai haszonszerzés reményében. Szerinte néhány év alatt saját erőből is teljesíthetők lennének a fejlesztések.

Az önkormányzati képviselő komoly kockázatokról beszélt a hitelfelvétel kapcsán. Szerinte az évi százmilliós törlesztőrészlet fizetése mellett saját erőből történő beruházásra elképzelhető, hogy nem is jutna forrás, vagy csak nagyon kevés pénz állna rendelkezésre. További kockázatot lát a város gazdasági erejében, hiszen egy esetleges gazdasági visszaesés, vagy egy nagyobb cég fizetésképtelensége miatt komoly adóbevételektől esne el a város, de szintén veszélyes lehet egy esetleges későbbi kamatemelés, hiszen egy egy százalékos kamatemelés évi tízmilliós többlet terhet jelentene – véli a képviselő, aki szerint a lakosság további megsarcolása következne, bármelyik kockázati tényező megvalósulása esetén.

Süle Zsolt sajtótájékoztatóján elhangzott az is, hogy további egymilliárdos hitelfelvételről lehet hallani, amely szerinte olyan adósságspirálba vezetné az önkormányzatot, melyből jelentős adóemelés esetén sem lehetne kijutni. A képviselő szerint központi kormányzati forrás bevonása jelentene megoldást a kialakult helyzetre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:18, szombat | Helyi

Később túrják fel a Vásár utcát

Bár április elején azt jelentették be, hogy néhány hét múlva megkezdődik az úttest felbontása és a vízvezetékek cseréje, most mégis úgy döntöttek, hogy a nyári szünetig várnak vele.

2024. Április 20. 08:55, szombat | Helyi

Kis híján megölte a saját édesanyját a Pápa környéki faluban! - Videó

Emberölés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás egy 39 éves Pápa környéki lakossal szemben.

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk