Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 26. 15:02, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Összecsapás és halál a belvárosban

Összecsapás és halál a belvárosban

Több százan töltötték a szombatra virradó éjjelt Kairó belvárosában, a Tahrír téren, és közülük többen össze is csaptak a rendőrséggel.

Egy ember az éjszaka folyamán meghalt, mert elgázolta egy katonai jármű. A tüntetők közül a kora reggeli órákban többen a parlament épületéhez vonultak, hogy tiltakozzanak azért, mert az országot irányító katonai tanács a megbuktatott Hoszni Mubarak egykori miniszterelnökét, Kamál Ganzúrit megbízta azzal, hogy alakítson új átmeneti kormányt.

Mint ismert, csatlakozott a kairói Tahrír téren tüntető több tízezres tömeghez Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) egykori vezetője, akinek elnöki ambíciói vannak. Washington sürgeti, hogy az egyiptomi katonai tanács mielőbb engedjen utat a civil irányításnak.

Korábban az MNO is beszámolt róla, hogy komoly tüntetéssorozat zajlik Kairóban, aminek oka a katonai vezetéssel való elégedetlenség. Testületileg ugyan benyújtotta lemondását az egyiptomi kormány az arab országot irányító katonai tanácsnak, de az a lemondást nem fogadta el – jelentette hétfőn a helyi hírközlés.

Néhány órával korábban, pénteken több tízezren követelték, hogy a Fegyveres Erők Legfelsőbb Tanácsa gyorsítsa fel a demokratikus átmenetet, s a tábornokok távozzanak a hatalomból.

Az egy hete, a Tahrír tér közelében őrizetbe vett, majd szabadlábra helyezett három amerikai diák közül kettő szombaton kora reggel elhagyta Egyiptomot, s a nap folyamán harmadik társuk is távozni fog.

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az erőszak beszüntetésére és a jogállamiság tiszteletben tartására szólított fel. Szombaton kiadott közleményében Ashton azt kérte az egyiptomi hatóságoktól, hogy vizsgálja ki a „nyugtalanító eseményeket”, állítsa bíróság elé az erőszakos cselekmények felelőseit és helyezze szabadlábra a véleményét békésen kifejező, de mégis őrizetbe vett tüntetőket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.