Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Március 02. 17:12, kedd | Külföld
Forrás: Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Spanyolországban tovább mérséklődik a harmadik járványhullám

Spanyolországban tovább mérséklődik a harmadik járványhullám

Spanyolországban tovább mérséklődik a harmadik járványhullám; a hétvégén mintegy 16 ezer új fertőzöttet regisztráltak, négyezerrel kevesebbet mint a múlt hétvégén

- derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium hétfői jelentéséből. Az elmúlt 24 órában 1159 új esetet diagnosztizáltak, a járvány kezdete óta több mint 3,2 millió fertőzöttet szűrtek ki. Jelenleg százezer emberből átlagosan 175-en koronavírus-fertőzöttek, egy hete számuk 252 volt.

Az utóbbi hét napban 665-en hunytak el, a halálos áldozatok száma az elmúlt egy évben meghaladta a 69 ezret. A járvány legsötétebb hónapja tavaly április volt, akkor több mint 15 ezren vesztették életüket. A második legtöbb haláleset idén februárban következett be, az elhunytak száma meghaladta a tízezret.

A koronavírus elleni védőoltásokból 4,5 millió adag érkezett eddig a dél-európai országba. Az első dózist 3,8 millióan, mindkét adagot 1,26 millióan kapták meg.

Az első oltási csoport - az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak - beoltása a végéhez közeledik. A Baleár-szigetek kormányának tájékoztatása szerint az elmúlt 16 napban már egy új fertőzöttet sem regisztráltak a területükön található idősotthonokban.

A járványügyi helyzet eltérő az ország 17 tartományában, amelyből 12-ben az országos átlagnál kevesebb a fertőzött.

Több tartományban, ahol rendkívül szigorú óvintézkedések voltak életben, óvatos enyhítésbe kezdtek a héten. Például Katalóniában majd két hónap után kinyithattak a 400 négyzetméternél nagyobb üzletek és a bevásárlóközpontok is, de kizárólag hétköznap üzemelhetnek. Valencia tartományban 38 napos kényszerszünet után újraindulhatott a vendéglátást, ám csak a teraszokon, ahol egy asztalnál legfeljebb négyen ülhetnek, kivéve ha együtt élő családtagokról van szó. Galiciában az egyetemeken részlegesen visszatértek a jelenléti oktatásra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.