Hírek
2016. Szeptember 06. 07:43, kedd |
Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.), hvg.hu
Somlói pezsgő a világ legjobbjai között
A Champagne és Pezsgő Világbajnokság szeptember elsejei Londonban megtartott díjátadó gáláján rangos díjat vehettek át a somlói Kreinbacher Birtok képviselői.
Miután Prestige Brut és Brut Classic 2011 Magnum pezsgőjükért aranyérmet kaptak az idei versenyen, kiérdemelték a 11 nemzeti trófea egyikét. A CSWWC (Champagne and Sparkling Wine World Championships) a legjelentősebb verseny a pezsgővilágban, idén harmadik alkalommal rendezték meg. Az alapító, Tom Stevenson szakíró és a további specialistákból álló zsűri célja, hogy az eredményen keresztül mind a kereskedelem, mind a fogyasztók pontos értékelést kapjanak a pezsgők világáról, a mindenkori mezőnyről.
A magyar siker
2016-ban minden eddiginél több nevezés érkezett, összesen 26 országból 149 aranyérem született. Hazai tétel először kapott aranyat, a Kreinbacher Birtoknak sikerült dupláznia is a Prestige Brut és Brut Classic 2011 Magnum tételeivel, amelyről július 6-án érkezett az örömteli hír. Az ünnepélyes díjkiosztóra azonban csak szeptember 1-jén került sor Londonban, ahol az aranyérmesek közül a legjobbaknak szóló elismeréseket adták át. A világbajnokságon 20 trófea, ezen belül 11 nemzeti bajnok születetett – a nagydíjak egyikét a Kreinbacher Birtok vehette át a Brut Classic 2011 Magnumért. A Best Hungarian Sparkling Wine trófeával az idei mezőny legjobbjai között szerepelt a somlói tradicionális pezsgő, Magyarország pedig új szereplőként helyet kapott a legkomolyabb pezsgőkészítők sorában – Európában csak Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Anglia kaptak trófeát.
A díjat Essi Avellan Master of Wine zsűritag adta át a birtok képviselőinek, Bodorkós Norbert szakmai vezetőnek és Prisztavok Zoltán kereskedelmi- és marketingvezetőnek. A zsűri két kategóriában Best in Class díjjal is jutalmazta az évjáratos magnumot (mint legjobb hazai magnum és blanc de blancs, azaz fehér szőlőfajtából készített pezsgő). Fontos nemzetközi visszajelzés a csapatnak, hogy a somlói borvidéken, furmint alapon készített tradicionális pezsgőjükkel sikerült kitűnni a környező országok mezőnyéből.
Amint azt a zsűri elnőke, Tom Stevenson megfogalmazta: “Magyarország óriási potenciállal rendelkezik különféle fajtájú, kiváló minőségű borok készítéséhez, de a csúcskategóriában nem sikerült elismerést kivívnia, kivéve a tagadhatatlanul páratlan tokaji desszertborokkal. De az elmúlt néhány évben új, pezsgők készítésére vállalkozó szereplők jelentek meg Magyarország minden szegletében. Az elsők, akik valóban világszínvonalú minőséget produkáltak, a Kreinbacherék. Legmélyebb gratulációnk a csapatnak az impresszív eredményhez: két aranyérmet, két Best in Class díjat és a legelső magyar National Trophy-t kapták meg pezsgőik, melyekhez az alapborokat a lenyűgöző Somlói Borvidék pezsgőkészítésre kiválasztott területei adták.”
A képen balról Márkus György, Bodorkós Norbert, Essi Avellan és Prisztavok Zoltán
Ismét Champagne-é az abszolút világbajnoki cím
A vb-re érkező pezsgőket származási hely szerint és ezen belül stílusonként pontozza a zsűri, amelynek minden tagja kifejezetten pezsgőkre szakosodott. Tom Stevenson, Essi Avellan Master of Wine és Dr Tony Jordan mellett idén a kenti verseny második hetén Márkus György Champagne-szakértő is bíraként vett részt. A legjobbaknak járó World Trophy, National Champions és Best in Class díj nyerteseit az aranyérmes champagne-ok és pezsgők közül választották ki, a londoni gálán kihirdették az abszolút világbajnokot, az év pezsgőkészítőjét és a zsűrielnök kedvencét is.
Nem meglepő, hogy a világhírű francia borvidék, Champagne ezúttal is toronymagasan vezet mind az aranyérmeket, mind a nagydíjakat nézve. A terroir adottságoknak, több száz év tradíciónak és a champagne-házak szakmai tudásának köszönhetően idén is kimagasló tételeket díjazhatott a zsűri. 2016-ban a legnagyobb elismerést a Louis Roederer champagne-ház kapta, tíz aranyérem és négy Best in Class mellett három trófeát vehettek át; elnyerték az abszolút világbajnoki címet (sorozatban harmadjára), az év pezsgőkészítőjének választották a házat és a legjobb francia pezsgőnek szóló elismerést is megkapták.
CSWWC 2016 trófeák
Supreme World Champion – Louis Roederer 2002 Cristal Brut (Magnum), Champagne
Sparkling Wine Producer of the Year (az év pezsgőkészítője) – Louis Roederer
Chairman’s Trophy (a zsűri elnökének díja) – Moët & Chandon MCIII
World Champion Classic NV (nem évjáratos) Brut – Charles Heidsieck Brut Réserve, Champagne
World Champion Classic Vintaged (évjáratos) Brut – Moët & Chandon 2006 Grand Vintage (Magnum), Champagne
World Champion Classic Blanc de Blancs – Ferrari Brut (Magnum), Olaszország
World Champion Classic Brut Rosé – Louis Roederer 2010 Brut Rosé Millésime, Champagne
World Champion Library Vintage (idős évjárat) – Dom Pérignon P2 Rosé 1995, Champagne
World Champion Classic Brut Style from a non-classic grape (nem klasszikus szőlőfajtából) – Santa Digna Estelado Rosé Uva Païs, Chile
National Champions trófeák
Best Australian Sparkling Wine 2016 – Chandon 2005 Prestige Cuvée
Best Chilean Sparkling Wine 2016 – Santa Digna Estelado Rosé NV Uva Païs
Best Chinese Sparkling Wine 2016 – Chandon NV Brut Rosé
Best English Sparkling Wine 2016 – Squerryes 2011 Brut
Best French Sparkling Wine 2016 – Louis Roederer 2002 Cristal Brut Millésime (Magnum)
Best Hungarian Sparkling Wine 2016 – Kreinbacher 2011 Brut Classic (Magnum)
Best Italian Sparkling Wine 2016 – Ferrari NV Brut (Magnum)
Best New Zealand Sparkling Wine 2016 – Hunter’s Mirumiru NV Rosé
Best South African Sparkling Wine 2016 – Graham Beck 2009 Cuvée Clive
Best Spanish Sparkling Wine 201 – 1+1=3 2014 Brut
Best US Sparkling Wine 2016 – Roederer Estate NV Brut Rosé (Magnum)
Aranyérmesek a 25. Budapesti Borfesztiválon
A Kreinbacher Birtok, mint a Champagnge Paul Bara és három neves ház hazai forgalmazója, a borfesztiválon több vb-aranyéremmel díjazott tételt is bemutat. A somlói Prestige Brut mellett Champagne POP-UP bárjuk kínálatában kóstolható lesz a világbajnoknak választott Charles Heidsieck Brut Réserve, az aranyérmes Rosé Réserve, a Piper-Heidsieck háztól pedig az Essentiel Cuvée Brut és az ezüstérmes 2006 Vintage Brut.
Ezek érdekelhetnek még
2024. December 22. 17:35, vasárnap | Helyi
A negyedik gyertyaláng is fellobbant a város adventi koszorúján
Az esős, szeles idő ellenére sokan ellátogattak a belvárosba, ahol Grőber Attila polgármester is köszöntötte a jelenlévőket.
2024. December 22. 08:58, vasárnap | Helyi
Van esély a fehér karácsonyra!
Sokan vágynak rá, hogy hóesésben teljen a Szenteste, de egyre ritkábban adatik meg. Idén viszont az időjósok szerint jó eséllyel havazhat az ünnepekkor.
2024. December 20. 16:02, péntek | Helyi
Megvendégeltek ezer embert és összegyűjtöttek több mint 300 ezer forintot a beteg gyermekek javára
Tíz vállalkozó tízféle ételt készített el, amelyekből mindenki szabadon kérhetett egy-egy adagot. Az adományládában 328 ezer forint gyűlt össze, az Összefogás Pápa Város Beteg Gyermekeiért Alapítvány javára.
2024. December 20. 13:12, péntek | Helyi
Adomány a gyermekosztálynak
A Pannónia cégcsoport szervezett adománygyűjtő akciót. Az ajándékdobozokat ma délelőtt vitte be a Gróf Esterházy Kórház Gyermekosztályára Joó Erik ügyvezető, cégtulajdonos.