Városlista
2023. szeptember 23, szombat - Tekla

Hírek

2016. December 01. 15:41, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), mti

Somló újratöltve - Újra régi fényében ragyoghat az ország legkisebb borvidéke

Somló újratöltve - Újra régi fényében ragyoghat az ország legkisebb borvidéke

A Somlói Borrend és a Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége által szervezett rendezvényen beszédet mondott Kövér László házelnök, dr. Nagy József és dr. Kovács Zoltán államtitkárok.

A pápai Esterházy-kastélyban tartott alkalmon Unger Tamás, Pápa alpolgármestere, a Somlói Borrend elnök nagymestere bevezetőjében köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatják a borrend törekvéseit, vagyis a kulturális borfogyasztás terjesztését, a borvidék kulturájának, hagyományainak ápolását és turisztikai-gazdasági lehetőségeinek megismertetését a széles nyilvánossággal.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke kiemelte, a rendszerváltás után a magyar emberek a magyar minőségi borászat újjáélesztésének kockázatos vállalkozásába fogtak. Ezek a törekvések eredményre vezetnek, mivel az utóbbi időben egyre jobb minőségűek a borok, egyre magasabb szintű a borkínálat, növekszik a borturizmus, csökken a borbehozatal és nő a kivitel. - Tavaly 90 millió palack magyar bort értékesítettek külföldön, a 2014-es évi 85 millió után. Mennyiségben 5,2 százalékkal, értékében viszont 9,2 százalékkal nőtt a borexport - fogalmazott Kövér László.

A somlói borokkal kapcsolatban a házelnök felidézte, a juhfark telepítését a 70-es években betiltották, majd a következő évtizedben még a bor forgalmazását is leállították. Azonban mára a juhfark és vele együtt a somlói borok kezdik visszanyerni régi dicsőségüket, sőt a világhírnév felé menetelnek. Emlékeztetett, hogy az idén tavasszal a Tornai Pincészet 2013-as Grófi Juhfarkja a világ egyik legjelentősebb borversenyén, a londoni International Wine Chellenge versenyen trófeadíjat kapott.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: a 2000-es évek tömeges ültetvénykivágásai után most a termőterületek bővülésének vagyunk tanúi, ami megmutatkozik az eredményekben is. Tavaly a szőlő-bor ágazat kibocsátása 73 milliárd forint volt, közel 40 százalékkal nőtt az előző évhez képest, melyhez hozzájárnak a meglévő és egyre bővülő hazai és európai uniós támogatások - tette hozzá.

Az államtitkár elmondta: a közel 70 ezer hektáros magyarországi termőterületen 70 százalék a fehér, 20 százalék a kék szőlő aránya. Mintegy 8500 borászati vállalkozás működik, közülük a 300 legnagyobb adja a bortermelés 75 százalékát. Exportra évi közel 700 ezer hektoliter bor kerül, döntő része az Európai Unióba. Nagy István jelentősnek nevezte azt, hogy az importborok mennyiségét sikerült csökkenteni: a palackos boroknál kilenc, a tartályos boroknál ötven százalékkal.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselője, területi közigazgatásért felelős államtitkár kiemelte, a Somló kezdi visszanyerni hírét, sikeréhez azonban összefogásra van szükség. A Somló jövője olyan lesz, amilyenné tesszük - fogalmazott. Elsődlegesen a gazdák, a bortermelők és mindazon szereplők felelőssége ez, akiknek fontos a térség - fogalmazott Kovács Zoltán.

Bogdán József, a hegyközség elnöke elmondta, a Nagy-Somlói Borvidék Magyarország 22 történelmi borvidéke közül a legkisebb, 553 hektáros méretével a magyar bortermőterület alig egy százaléka. A mintegy 430 méter magas vulkanikus hegy körül decentralizált birtokszerkezet alakult ki, közel 1500-an gazdálkodnak, és körülbelül ezer pince van. A borvidéken fehérborokat termelnek: a legnépszerűbb 150 hektárral az olaszrizling, majd 110 hektárral a juhfark, 76 hektárral a furmint, jellemzők még a tramini valamint a hárslevelű fajták is.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 23. 10:03, szombat | Helyi

Ismét egy túrázót kellett menteni a Ság hegyen

Bajba jutott kirándulónak segítettek a celldömölki önkormányzati tűzoltók a Sághegyi Tájvédelmi Körzetben, Celldömölk közelében - közölte honlapján a Katasztrófevédelem szombaton.

2023. Szeptember 23. 09:48, szombat | Helyi

Nőtt a vendégéjszakák száma Pápán, tekintsük át, hogyan néz ki ez a szám más településeken

Pápa turisztikai szempontból számos lehetőséggel rendelkezik, kezdve az Esterházy-kastélytól, egészen a Várkertfürdőig, vagy a közelben található Bakonyig.

2023. Szeptember 22. 08:34, péntek | Helyi

2,7 milliárd forintból újítanák meg a Téglagyári úti volt dohányszárító épületét

Az évtizedek óta üresen álló épületet teljesen megújítanák, valóságos gyermekbirodalmat hoznának létre benne.

2023. Szeptember 21. 17:51, csütörtök | Helyi

Embercsempész okozott balesetet Nagyalásonyban

A lengyel rendszámú Porsche terepjáró nagy sebességgel ütközött egy másik járművel, majd kidöntött egy villanyoszlopot. Úgy tudjuk, hogy az embercsempész és több migráns is még szökésben van.