Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. November 27. 14:37, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Soltész Miklós: egyre több a meddő pár Magyarországon

Soltész Miklós: egyre több a meddő pár Magyarországon

A felmérések szerint egyre több meddő pár van Magyarországon, akik nem tudnak gyermeket vállalni - mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden a fővárosban tartott konferencián.

Az államtitkár A gyermek létszükséglete a család című, a Gólyahír Egyesület által szervezett konferencián elmondta: ezek a párok mégis szeretnének gyermeket nevelni, ezért is fontos, hogy az örökbefogadást érintő szabályozásokat a kormány egyértelműbbé tette.
Hasonlóan fontos volt az örökbefogadási eljárás egyszerűsítése; a törvénymódosítás a jövő év elején hatályba léphet, így akkortól az engedélyeztetés már kevésbé lesz bonyolult.
Kiemelte még Soltész Miklós az örökbefogadói gyes bevezetését. Ez alapján azok, akik 3-6 éves gyermeket fogadnak örökbe, fél évig otthon maradhatnak vele. A kormány különtámogatásban részesítette azokat a szervezeteket, amelyek ezen a területen tevékenykednek - tette hozzá.
Pozitív fejleményként számolt be az államtitkár arról, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint 2002-ben még 836 örökbefogadás volt, majd ez a szám folyamatosan csökkent a következő években, de 2011-ben már ismét 800 fölé emelkedett ez a szám.
Soltész Miklós "örömteli statisztikának" nevezte továbbá, hogy csökkent az abortuszok száma Magyarországon: 2002-ben még több mint 56 ezer terhesség-megszakítást végeztek az országban, aztán 2010-re ez a szám 40 ezer 500 volt, idén pedig várhatóan 36 ezer 600 lesz.
"Ez a szám még mindig nagyon nagy (...) kétszerese a szlovákiai számoknak" - fűzte hozzá.
Hozzátette, hogy idén a várható gyermekszám elérheti a 91 ezret, ami bíztató, mert például 2010-ben csak 88 ezren születtek az országban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal