Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Június 03. 06:44, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Sokat adnak egy Ferenczy-képért, még vitatott eredet esetén is

Sokat adnak egy Ferenczy-képért, még vitatott eredet esetén is

A Belvedere Galéria szombati árverésén csaknem 18 millió forintért, a kikiáltási ár háromszorosáért vitték el Ferenczy Károly Parkban című képét, amelynek eredetiségét egyes szakértők kétségesnek tartják.

Az eredetiség mellett szól Bellák Gábor műtörténésznek, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusának véleménye és írásos tanulmánya, amelyre hivatkozik is az árverési katalógus. Ugyanakkor a jelenleg is látogatható magyar nemzeti galériabeli Ferenczy-kiállítás kurátorai, Boros Judit és Plesznivy Edit, valamint Pálinkás Réka, a tárlathoz kiadott Ferenczy-oeuvre-katalógus összeállítója szerint ez nem Ferenczy Károly alkotása, hanem másolat. Véleményüket a kép részletes vizsgálatára alapozzák, és erről közleményt is kiadtak.
Az árverésen erről nem esett szó. Forró Tamás, a galéria tulajdonosa az MTI kérdésére utóbb azt mondta, nem tudott a kurátorok nyilatkozatáról, viszont Bellák Gábor véleményét hitelt érdemlőnek tartja, és feltétlenül elfogadja.
Az árverésre 188 tételt hirdettek meg, 75 műtárgy maradt, és 29 alkalommal regisztráltak egymillió forint feletti leütést.
A legdrágábban indított és egyúttal a legmagasabban leütött tétel Ferenczy Noémi A város (Régi város) gobelinjének akvarell-tempera technikájú méretarányos, 138x138 centiméteres, színpompás terve lett. Mivel a művész által megszőtt falikárpit minden bizonnyal a háború áldozata lett, érthető, hogy a most felbukkant főmű tervéért 9,5 millióról 19 millióig jutott a licit.
Kikiáltási áron, 9,5 millióért vitték el Vaszary János fehér korszakának virágcsendéletét, 7,5 millióért Szinyei Merse Pál balatoni tájképét. Jól szerepelt két Kádár Béla-gouache, a Hölgyek gitárral 6,5 millióra, a Nővérek 4,6 millióra ment fel. Megadták a 4,8 milliós induló árat Vajda Lajos 1937-es Golgota című kollázsáért, ugyanennyit Uitz Béla színes tus munkájáért, a 4,2 milliót Scheiber Hugó 1933-as Royal Orpheumáért. Néhány szép licittel Rippl-Rónai József korai, papagájos akvarelljét 750 ezerről 1,3 millióra, Koszta József virágcsendéletét 1,2 millióról 1,7 millióra, Pekáry István tengerparti jelenetét 850 ezerről 1,1 millióra verték fel.

Címkék: Kultúra-árverés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;