Városlista
2023. január 27, péntek - Angelika

Hírek

2012. Február 12. 15:01, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Sok orvos 'hazudik' a betegének

Sok orvos 'hazudik' a betegének

Egy új felmérés szerint sok orvos kevéssé beszél őszintén a páciensekkel.

A széles körben elfogadott és ismert sztenderd ellenére, amely kimondja, hogy az orvosnak egyenesen kell beszélnie betegével, sokan - elsősorban egy prognózis megvitatásakor - túl optimista jövőképet festenek le a páciensnek. Számos orvos bevallotta: amikor orvosi hibákról vagy a gyógyszergyárakhoz fűződő pénzügyi kapcsolatokról van szó, visszatartják az információt.

A felmérés, melyet a massachusetts-i közkórház kutatói készítettek, és amely a Health Affairs című folyóirat februári számában is megjelent, közel 1900 orvos válaszait tartalmazza. Az eredmények vészjóslóak: 10-ből egy orvos azt mondta, hogy már hazudott betegnek az elmúlt évben, a megkérdezettek egyharmada úgy gondolta, hogy a súlyos orvosi hibákat nem kell a betegek orrára kötni, és majdnem két-ötödük gondolta úgy, hogy nem kell kiteregetni a gyógyszer- és gyógyászati eszközöket gyártó cégekkel való pénzügyi kapcsolataikat.

A kutatás vezetője Dr. Lisa Iezzoni elmondta: azt eredmények azt mutatják, hogy a betegek kívánságai és szükségletei nem az első helyen szerepelnek egy orvos értéklistáján - írja a healthday.com

OrientPress Hírügynökség

Címkék: felmérés, orvosok

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 27. 13:58, péntek | Belföld

Makronóm Intézet: elérheti az 1 százalékot az idei GDP-növekedés

Pozitív, akár egy százalékos idei GDP-növekedést várnak a Makronóm Intézet szakértői, akik szerint a kormányzati előrejelzésben szereplő 1,5 százalékos emelkedés sem lehetetlen.

2023. Január 27. 13:57, péntek | Belföld

Szijjártó Péter: elfogadhatatlan, hogy a német kormány miniszterei akadályozzák a paksi bővítést

Felháborító, hogy a német kormány zöldpárti miniszterei ideológiai vagy politikai okokból blokkolják a paksi bővítést, erre ráadásul semmifajta európai jogalap nincs, nem tiltott a nukleáris együttműködés Oroszországgal

2023. Január 27. 13:55, péntek | Belföld

Az Ökumenikus Segélyszervezet adventi adománygyűjtéséhez 650 ezren csatlakoztak

Magyarország legnagyobb ünnepi összefogásához, az adventi adománygyűjtéséhez több mint 650 ezer adományozó csatlakozott és csaknem 300 millió forintot gyűjtöttek össze.

2023. Január 27. 13:50, péntek | Belföld

Nébih: Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).