Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2017. Március 23. 12:24, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Salvador Dalí kiállítás nyílik Pápán

Salvador Dalí kiállítás nyílik Pápán

Thomas Emmerling műgyűjtő saját képeiből nyílik kiállítás a pápai Esterházy-kastélyban április 1-jén. A képek bemutatása mellett számos Dalíhoz kapcsolódó érdekesség várja majd a látogatókat.

Dalít lehet szeretni, vagy nem, de megérteni annál nehezebb - kezdte a tárlat beharangozóját Boros Katalin, szervező. A kastélyt üzemeltető cég ügyvezetője elmondta, céljuk volt, hogy több idő eltöltésére csábítsák a látogatókat. A termekben találhat bordó kockákon Salvador Dalí idézetek szerepelnek, melyek jól visszaadják a művész ellentmondásos személyiségét. Bemutatásra kerül több illusztrációja, így az Isteni színjátékhoz egy spanyol balladához, valamint Az öreg halász és tengerhez készült képeit láthatják majd az egyes termekben. Itt lesz Dalí tarot kártya sorozata is, sőt, a megnyitó napján egy óráig egy jósnő fog olvasni a kártyákból annak, aki kedvet és bátorságot érez ehhez. Megidézik a művész egy másik szokását is. Dalí elképzelhetetlennek tartotta, hogy éhes legyen, szinte mindig volt nála étel, általában bagett. Éppen ezért rengeteg bagettel készülnek a szervezők, mi több, a megnyitó napján Dalí szakácskönyvében szereplő bagett-feltét is megkóstolható lesz.

Boros Katalintól megtudtuk, amikor a képek tulajdonosával bejárták a helyszínt, Emmerling úr megjegyezte, a művész imádta volna az Esterházy-kastélyt, rajongott az arisztokratikus életformáért. - Ezért is otthon van itt a kiállítás, de azért is, mert a képek kiválóan illenek a környezethez, a falakhoz. Szinte minden érzékszervvel megismerhető lesz Dalí, meg lehet hallgatni, a művész által írt opera fog szólni a kiállítótérben. Meg lehet nézni a képeket, a Dalí parfümöket pedig meg lehet szagolni, és mint már elhangzott, meg is lehet kóstolni a bagetteket, vagy hazavinni a Dalí szakácskönyvben szereplő receptet - mondta el a szervező hozzátéve, mindezzel az a céljuk, hogy a látogatók minél több időt töltsenek a kiállítótérben, felismerjék, amit maga a művész mondott magáról: előbb utóbb kiderül, hogy mindenki imádja őt.

Az április elseji megnyitóra - melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak - csak Dalí-bajusszal, vagy álarcban lehet majd belépni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 19:15, csütörtök | Helyi

Hajmeresztő dolgot csinált az autós Pápa határában - Videó

Az új 83-as útra szeretett volna felhajtani a Mercedes sofőrje, meg is tette, ám forgalommal szemben...

2024. Május 16. 06:35, csütörtök | Helyi

Bejutott a megyei kupa döntőjébe a Perutz

A Veszprém vármegyei kupában sorozatban hatodik mérkőzését is megnyerte a Pápa, ezúttal a Péti MTE-t győzték le 3-1 arányban, ami azt jelenti, hogy a júniusi kupadöntőben a Balatonalmádi csapata ellen zárja a sorozatot a Perutz.

2024. Május 16. 06:34, csütörtök | Helyi

Molnár István szerint 2011 óta hanyatlik a város

A független polgármesterjelölt szerint 2011 óta hanyatlik Pápa városa, amelyet az az önkormányzati dokumentum is alátámaszt, melyet Unger Tamás programjuknak tekint.

2024. Május 15. 18:28, szerda | Helyi

Jövő nemzedéke program - A fiatalok Pápán tartását célozza Grőber Attila második programcsomagja

Az ellenzéki polgármesterjelölt szerint ha nem lép ezen a területen a következő polgármester, akkor öt év múlva már csak 25 ezer pápairól beszélhetünk.