Városlista
2024. május 27, hétfő - Hella

Hírek

2013. Január 21. 14:52, hétfő | Életmód
Forrás: InfoVáros

Saját pincészetben folytatja az Év Bortermelője cím birtokosa, Áts Károly

Saját pincészetben folytatja az Év Bortermelője cím birtokosa, Áts Károly

Itthon is népszerűek a borvacsorák.

A februártól már saját pincészetet vezető, az Év Bortermelője címet alig egy hónapja elnyert Áts Károly maga mutatja be azt a borválogatást, amely Tokaj legjobbjait vonultatja fel. A január végén a tarcali Andrássy Rezidencia Wine & Spa által szervezett borvacsora lényegében az utolsó, amelyen még a Royal Tokaji Borház főborászaként vesz részt.

Az elmúlt években itthon is egyre divatosabbak a borvacsorák, amelyeknél vagy a sommelier által kiválasztott borok mellé kínálnak ételeket, vagy a chef által összeállított menüsorhoz kínálnak nemes palackokat. A gasztronómiai élményekre itthon is komoly érdeklődés mutatkozik. A kulináris élvezetek mellett egyedi hangulatot jelent egy ilyen borvacsoránál, amikor maga a borász mutatja be a „lőrét”. Abban az esetben pedig, ha ez a „lőre” a legjobb hazai borok közül való, az elkészítője pedig tavaly a Magyar Bor Akadémia által Az Év Bortermelőjének választott Áts Károly, akkor biztosak lehetünk a különleges élményben. A cím igazi rangját nemcsak a közel 20 éves múltra való visszatekintés adja és az elismerés nem csupán egy bornak, hanem a borkészítő több éves munkájának, az általa készített borok állandó és magas minőségének szól. Az ő esetében pedig annak is, hogy képes egészen különböző stílusokban is nagyszerű borokat készíteni, tudásának köszönhetően egy sokputtonyos aszú, de akár egy furmint vagy sárgamuskotály is a legjobbak közé kerülhet.

A szakértők szerint már igencsak érett a díj, a Royal Tokaji Pincészet főborásza kezei közül ugyanis valóban kivételes borok kerülnek ki. A legjobb példa erre, hogy a mérvadó amerikai Wine and Spirit magazin hat évvel ezelőtt, fennállása során először ítélte egy bornak a maximális 100 pontot, melyet a Royal Tokaji 1999-es esszenciája érdemelt ki. Emellett ki kell emelni a borház egyik legkedveltebb borát az Áts Cuvéet is, vagy éppen a borász személyes kedvenceit, úgy mint a Birtok Furmintot, a Dűlőválogatás Furmintot, vagy a 2003-as évjáratú Nyúlászó 6 puttonyos Aszút, mert ezek állnak hozzá a legközelebb egyensúlyban, harmóniában, ízvilágban.

A személyes kedvencek közül több is bemutatásra kerül azon a borvacsorán, amelyen Áts Károly maga is részt vesz. A Tokalj-Hagyalján az Andrássy Rezidencia Wine & Spa által január utolsó hétvégéjén megrendezésre kerülő vacsorán a Royal Tokaji borokról mesél, de talán már többet hallhatunk a saját Áts-borokról is. A főborász ugyanis februártól már a mádi szőlőjére építve, saját családi pincészetét irányítja, igaz, egy éven keresztül tanácsadóként segíti még a Royal Tokaji borászatot. Az első borai a 2012-es évjáratból származnak majd, és a palackok idén tavasszal már az asztalokra is kerülnek.

Az Andrássy Rezidencia Wine & Spa által január 26-án szervezett borvacsora menüsora:

Borvacsora Áts Károllyal és a Royal Tokaji boraival

Amuse Bouche

Tokaji Sárgamuskotály, 2011

Zsályás nyúlpástétom tökmagolajos zsendicével

Tokaji Furmint Dűlőválogatás, 2011

Tonhal carpaccio marinált zöldségekkel és kapri bogyóval

Tokaji Birtokbor, 2011

Vad erőleves saját húsával töltött raviolival

Szent Tamás Furmint, 2011

Rózsaszínre sült kacsamell borban párolt kéksajtos fügével

Áts Cuvée, 2011

Egészben sült sertés szűz vargányás borjú ragura tálalva

rozmaringos darapogácsával

Szent Tamás Furmint, 2010

Andrássy csokoládés sajttorta málnaöntettel

„Birsalmás” 5 puttonyos Aszú, 2005

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 26. 09:01, vasárnap | Életmód

Mintegy ötezer, gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalt láttak vendégül ÁGOTA Falván

Mintegy ötezer, gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalt láttak vendégül gyermeknap alkalmából az ÁGOTA Bács-Kiskun vármegyei rendezvényhelyszínén, ÁGOTA Falván, Tass-Alsószenttamáson

2024. Május 25. 08:16, szombat | Életmód

Két magyar Trófea-díj a világ egyik legnagyobb borversenyén

Két magyar bor, a somlói Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje és a Royal Tokaji 2018-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja is elnyerte idén a legmagasabb elismerést, a Trófea-díjat a londoni International Wine Challenge-en.

2024. Május 25. 08:05, szombat | Életmód

Ováció fogadta az Iránból elmenekült rendezőt és filmjét a fesztiválon

Ováció fogadta az Iránban börtönbüntetésre ítélt és onnan elmenekült neves filmrendezőt, Mohammad Raszulofot és filmjét péntek este a 77. Nemzetközi Cannes-i Filmfesztiválon.

2024. Május 24. 13:17, péntek | Életmód

A magyarországi hegyi patakok felét ideiglenes kiszáradás veszélyezteti

A magyarországi hegyi patakok felét veszélyezteti az ideiglenes kiszáradás a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) vizsgálata szerint.