Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2013. Február 03. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Róna Péter: 'a devizakölcsön hibás termék, amely mindent tönkretesz'

Róna Péter: 'a devizakölcsön hibás termék, amely mindent tönkretesz'

Magyarországon a devizahitel kockázata átszövi a pénzügyi rendszert is, ezért vált a gazdaság kiszámíthatatlanná és tervezhetetlenné. Ezeket a szerződéseket azonban nem érdemes érvényteleníteni, mert az „atombomba” lenne, üdvözítő megoldás azonban létezik – jelentette ki Róna Péter közgazdász. Bogár László közgazdász szerint leginkább a pénzügyi elit és a befolyása alatt álló kormányok tehetők felelőssé a helyzetért - írja a Magyar Hírlap.

A devizahitel hibás terméknek minősül, és ha a magyar jogrendszer arra jut, hogy ez valódi hiteltermék, akkor a világon egyedülálló álláspontot foglal el. A kölcsön alapvető lényege, hogy a felek közötti kötelezettség és a feltételek tiszták, a kamat pontos összege előre meghatározott – közölte tegnap Róna Péter a Hiteles párbeszéd című konferencián. A közgazdász hangsúlyozta, a devizahitelnél a felvevő nem tudja, hogy mennyit fizet vissza, azaz nincs meghatározva a tőke megtérítésének, illetve a további feltételek számszerűsített összege. Drasztikus megoldás lenne, ha érvénytelenítenék ezeket a szerződéseket, ám ez „atombomba” lenne, beláthatatlan következményekkel. A leginkább üdvözítő megoldásnak Róna a devizahiteleknél a szerződések újratárgyalását tartja. Mindez abból állna, hogy a szerződő köteles lenne visszafizetni a felvett hitel összegét, amelyből természetesen le kellene vonni az eddig kifizetett részt. A fennmaradó rész esetében a kamatkiadás mértéke pedig a Magyar Nemzeti Bank hivatalos alapkamata lenne.

A devizahitelezés azonban nemcsak a magyar társadalmat, hanem a gazdaságot is tönkreteszi, főleg, ha nem találunk rá idejében megoldást. Róna Péter kifejtette, az nem lehet, hogy a társadalom éveken át bizonytalanságban éljen a hitelekkel kapcsolatban, mint ahogy az is nevetséges, hogy a nemzetgazdaság vállalkozói ne tudják, hogy mennyivel tartoznak. A magyar vállalkozók a hitelük után két és félszer többet fizetnek, mint például a csehek. Ilyen alapon nem lehet összetartani a nemzetgazdaságot.

Egy másik közgazdász, Bogár László úgy látja, a családok százezrei azért kerülhettek kilátástalan helyzetbe, mert 2003 és 2006 között a magyar kormány és a jegybank a spekulatív tőke és a nemzetközi pénzügyi elit befolyása alatt állt. A lakosságot az alacsony kamattal lehetett „beetetni”, és akkor kevesen voltak azzal tisztában, mi lesz ennek a következménye. A pénzintézetek és a hitelfelvevők között olyan aszimmetrikus kapcsolat épült ki, amelyre nem lehet korrekt hitelszerződést alapozni. Ugyan a pénzügyi elit – fejtette ki Bogár László – cinikus módon leginkább a közös felelősséget említi, a valóságban viszont ezen a területen össze sem lehet hasonlítani egy átlag magyar ember informáltságát az elemzők hadát maguk köré gyűjtő bankárokéval.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket