Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2012. Július 31. 11:49, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Romániai népszavazás - A román sajtó szerint folytatódik a belpolitikai háború

Romániai népszavazás - A román sajtó szerint folytatódik a belpolitikai háború

Nincs nyertese a Traian Basescu államfő leváltásáról szóló népszavazásnak, amely után folytatódni fog a belpolitikai háború - értékelt kedden a román sajtó.

Az Evenimentul Zilei című napilap szerint semmi nem fog változni a belpolitikai háborút illetően, hiszen a referendum után az egyik tábor "technikai-alkotmányos győzelmét" hangoztatja, a másik az erkölcsi győzelmét, és ez így folytatódik majd a 2012 végén sorra kerülő parlamenti választásokig, hiszen sem Victor Ponta miniszterelnök, sem Traian Basescu nem váltható le - írja a kommentátor.
"A 2012-es év teljes mértékben elveszettnek tekinthető a kormányzás szempontjából, amelyet betervezett vagy alkalmi választási kampányok lehetetlenítettek el" - írja a szerző.
A Romania libera című napilap szerint a romániai magyar választók távolmaradásából több következtetés vonható le. A lap cikkírója szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) figyelembe kell vennie a magyar közösség "jelzését", és ennek hatnia kell az RMDSZ szövetségkötési politikájára is az őszi parlamenti választások után, amikor egy új kormánytöbbség kialakítása lesz a tét.
A szerző szerint az RMDSZ nem hagyhatja figyelmen kívül azt sem, hogy a magyar választók többségének magatartása megegyezett a romániai magyar versenypártok vezetőinek és Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a távolmaradásra buzdító felhívásával.
A szerző szerint nem a magyarok távolmaradása volt a döntő tényező abban, hogy nem teljesült a népszavazás érvényességi küszöbe, hiszen egész Erdélyben alacsony volt a szavazási kedv, ami a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) pártjai számára figyelmeztető jel - olvasható a Romania liberában.
Az Adevarul című napilap véleménye szerint az erdélyi és a többi romániai megyében jegyzett részvételi arányok között tapasztalható jelentős különbség azzal magyarázható, hogy az erdélyi megyékben tisztességesebben bonyolították le a népszavazást. A szerző szerint a déli megyékben - ahol kiugróan magas részvételt regisztráltak - falun mozgóurnákkal járták a házakat, hogy minél több személy szavazhasson.
A Gandul című portál szerint az USL által július elején indított "villámháború" kudarca - amelynek Basescu leváltásával kellett volna véget érnie - Victor Ponta és Crin Antonescu politikai tapasztalatlanságának tudható be. A szerző szerint nem lehet villámháborút nyerni az alkotmányos szabályok megszegésével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.