Városlista
2024. február 24, szombat - Mátyás

Hírek

2011. December 28. 08:34, szerda | Sport
Forrás: mno.hu

Római joggal gyúr az olimpiára

Római joggal gyúr az olimpiára

Ha gonoszak akarnánk lenni, azt mondhatnánk, Gyenesei Leila 2010-re kivívta az első helyet a magyar öttusázónők között, idén viszont a harmadik helyre esett vissza.

Ám nem vagyunk gonoszak, ezért megkérdeztük a csinos sportolónőt, miben kellene változtatnia, hogy 2012 újra sikeres éve legyen. Mint mondta, egyrészt vívóedzőt cserélt, másrészt belevágott a jogi egyetembe.

– Bár a váltó- és csapatsikerek némileg kárpótolhatják, de egyéniben idén csak 12. lett az Eb-n, 17. a vb-n, egyelőre nincs olimpiai kvótája, bár ez a világranglista alapján gyakorlatilag megelőlegezhető. Mire véli a korábbiakhoz képest szerényebb teljesítményt?

– Valóban, 2011 nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, de talán időben jött a pofon, s tudok bizonyos dolgokon változtatni a siker érdekében. Az biztos, hogy borzasztó eredménykényszer nehezedett rám, amit fejben nehezen bírtam, nagyon görcsössé tett. Ám ilyen egy sportoló élete, 2010 nagyon jó évem volt, 2011 kevésbé, de legalább éhessé tett arra, hogy újra olyan legyek, mint korábban.

– Ön állt meg a fejlődésben, vagy a vetélytársak javultak sokat?

– Nem álltam meg, az edzésteljesítményem jobb lett, még úszásban is tudtam egyéni csúcsot javítani, ahol pedig eleve a gyorsabbak közé tartozom. Ám ez a versenyeken nem jött ki, pedig egészséges voltam végig, nincs semmi, amire tudnám fogni a gyengélkedést. A már említett merev görcsösség főképp a vívásomat befolyásolta, tudtam, mit kellene csinálni, de nem indult el a kezem, csak álltam egy helyben.

– Az idénybeli „szenvedése” közben Kovács Sarolta egyéni vb-, Tóth Adrienn Eb-második lett, mindkettőjük olimpiai kvótát szerzett, de a sportági évzáró ünnepségen Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány jelezte, három londoni kvalifikált női versenyzőre számít, így önre is, akik közül majd ki kell választani a két indulót. Ez a bizalom jele?

– Annak veszem, és örülök neki, azt jelenti, hogy nem került feledésbe a hároméves teljesítményem. A világranglista alapján a kvótával nem lehet gondom, legkésőbb május 31-én meglesz, esetleg három héttel előtte, ha a vb-n érmet nyerek. A fő cél tehát nem az olimpiai kvalifikáció megszerzése, hanem az, hogy a versenyeken bizonyítsam, benne vagyok az első kettőben a magyarok közül.

– Min változtatott esetleg már most is a siker érdekében?

– Például vívóedzőt váltottunk. Magamtól nem tettem volna, de Magyary Istvántól új lendületet, impulzust kaphatok. Ezen kívül újra belevágtam a tanulásba, miután januárban leállamvizsgáztam a Kaposvári Egyetem kommunikáció szakán, most elkezdtem a jogot a Károli Gáspár Egyetemen levelezősként. Olimpiai kerettagként az egyetem kedvezményes tanrendet biztosít, a MOB pedig fizeti a tandíj felét. Nagyon tetszik, öt tárgyból már túl is vagyok az első vizsgákon, de most jön a neheze, január első hetében a római jog és a bevezetés az állam- és jogtudományba. A tanulás révén legalább más kihívás is van az életemben, nem csak az öttusa.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 23. 07:35, péntek | Sport

Konferencia-liga - Kettős vereséggel búcsúzott a Ferencváros

A Ferencváros kettős vereséggel búcsúzott a görög Olimpiakosszal szemben a labdarúgó Konferencia-liga nyolcaddöntőbe jutásért rendezett párharcában, mivel hazai pályán ugyanúgy 1-0-ra kapott ki, mint múlt héten Pireuszban.

2024. Február 23. 06:00, péntek | Sport

Férfi kézilabda BL - A Veszprém végig vezetve verte a dán bajnokot

A Veszprém házigazdaként 34-31-re legyőzte a dán GOG csapatát a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének 12. fordulójában, csütörtökön.

2024. Február 22. 06:00, csütörtök | Sport

Konferencia-liga - Egygólos hátrányból kell fordítania a Ferencvárosnak

A Ferencváros múlt héten elvesztette a Konferencia-ligában 12 mérkőzésen át tartó veretlenségét, így a hazai visszavágón egygólos hátrányból kell kiharcolnia a továbbjutást a görög Olimpiakosz ellen a nyolcaddöntőbe jutásért.

2024. Február 21. 13:37, szerda | Sport

Kalmár Zsolt: a hosszú távú karrierem szempontjából jó döntést hoztam

Kalmár Zsolt, a labdarúgó OTP Bank Ligában szereplő Fehérvár FC válogatott játékosa szerint a hosszú távú karrierje szempontjából jól döntött, hogy ismét megoperáltatta a térdét.