Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Május 29. 11:36, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Rókát láttak Pápa belvárosában

Rókát láttak Pápa belvárosában

A Bástya lakótelepen kapta lencsevégre egyik olvasónk az állatot.

Olvasónk elmondta, nem sokkal éjfél után lett figyelmes a rókára, amely egy rövid időre ledermedt az autó fényszórójától, majd inkább a szemetes kuka felé vette az irányt. Ibolya hozzátette, végül akkor tűnt el a szemük elől, amikor meglátott egy nyestet, és utánaszaladt.

Nem új jelenségről van egyébként szó, rendszeres vendégei a rókák a városnak, bár az némileg újdonság, hogy ennyire a belvárosba merészkedjen egy állat.

Élelmet keresnek

Természetesen a gyomruk és nem a kíváncsiságuk csábítja a rókákat a városokba, a képen is egy szemetes kuka mellett fotózták le a vadállatot. Fontos lenne, hogy a háztartási hulladékot, főleg az élelmiszermaradékot gondosan zárjuk el szemeteszsákokban és szeméttárolókban, valamint, hogy éjszakára ne hagyjunk nyitott udvarban, vagy közterületen macska, vagy egyéb állat eledelt, hiszen ezek mind-mind idecsalogatják az állatokat, amelyek ide is szokhatnak.

Nem jelentenek veszélyt!

Folyamatosan immunizálják a rókákat, nem kell tartani a veszettségtől, sőt a szakemberek szerint a rókák kifejezetten elkerülik az embert és a kutyusainkat, macsáinkat sem kell féltenünk tőlük.

A közhiedelemmel ellentétben a rókák lakott területeken való megjelenése és az emberek jelenlétéhez való hozzászokásuk önmagában nem utal veszettségre, sőt, ezek a vadállatok urbanizálódó fajnak számítanak: egyre inkább a városi életközösségek természetes részeivé válnak.

Ha egy róka tanyát verne lakott területen, illetve valamiért nem tudna kijutni onnan, az illetékes vadmentő szervezetet vagy vadőrt, esetleg az önkormányzatot kell értesíteni. A háziállatokra szakosodott állatvédők és gyepmesterek ebben a helyzetben – hatáskör hiánya és egyéb okok miatt – nem segíthetnek.

Köszönjük a képeket és az információt olvasónknak, Monori Ibolyának!

Címkék: belváros, pápa, róka

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.