Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Május 04. 14:05, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Ritka látványban lehetett részük a budapesti autósoknak éjszaka

Ritka látványban lehetett részük a budapesti autósoknak éjszaka

Kiképzési célokra használja a Terrorelhárítási Központ azt a Boeing 737-300-as, leselejtezett repülőgépet, amelyet csütörtök éjjel szállítottak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről a szervezet Zách utcai központjába.

Közölte Hajdu János, a TEK főigazgatója csütörtökön a repülőtéren tartott sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, minden járművön, így repülőn is elfordulhatnak olyan cselekmények, amelyek „felszámolására” a TEK munkatársainak képességgel kell rendelkeznie, de eddig nem volt módjuk gyakorlatozni, csak modellezni tudták a szituációkat. Hangsúlyozta, a legnehezebben megoldható feladat, amikor az elkövetők túszokat ejtenek repülőgépen, de a renitens utasok megfékezése is a központ feladatai közé tartozik.

A sajtótájékoztatón kiosztott háttéranyag szerint a 737-300-as Boeinget az amerikai tulajdonostól térítésmentesen szerezték be hajtómű és minden tartozék nélkül, a kiképzéshez szükséges berendezéseket mintegy 3 millió forintért vásárolta meg a TEK.

A repülőtérről péntekre virradóra az Üllői úton és a Hungária körúton keresztül szállította a repülőt egy túlméretes rakományokat szállító cég a X. kerületi Zách utcába. A Boeingről korábban már levágták a függőleges és vízszintes vezérsíkokat, valamint a szárnyakat is. A gép 33 méter hosszú és 23 tonnás sárkányrészét, valamint egyéb tartozékait két teherautóval szállítottál, majd a TEK központjában visszaszerelik rá a szárnyakat és vezérsíkokat.

Az Airportal.hu légiközlekedési szakportál csütörtök reggel számolt be arról, hogy az Üllő úton és a Hungária körúton keresztül elszállítják Ferihegyről a 2009 szeptemberében csődbe ment egykori fapados légitársaság, a Sky Europe utasszállító gépét. Az OM-CLB lajstromjelű 737-es Boeingot 1988-ban gyártották, az amerikai United Airlines üzemeltette 2008-ig, a Sky Europe-hoz 2009 májusában került. Néhány hónap múlva a cég csődbe ment, a gép Budapestre repült, főbb műszereit kiszerelték és eladták.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.