Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Július 04. 09:21, szerda | Helyi
Forrás: MTI, Index.hu, Fotó: met.hu

Riasztást adott ki az OMSZ több megyére a várható felhőszakadások miatt

Riasztást adott ki az OMSZ több megyére a várható felhőszakadások miatt

Jégeső várható a nyugati országrészben, így Veszprém megyében is.

A várható heves zivatarok és felhőszakadások miatt több megyére sárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerdán hajnalban. Az OMSZ honlapján olvasható információk szerint az ország nyugati részében kell heves esőkre számítani, helyenként erős széllökések és jégeső kíséretében.

A riasztás Zala, Veszprém, Vas, Somogy, Heves, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékre vonatkozik. Ezekben a megyékben az előrejelzés szerint 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat, károkozó (óránként hatvan kilométeres sebességet meghaladó lökések) szélre és nagy méretű (akár két centis átmérőjű) jégre is számítani kell. Fodor Zoltán meteorológus szerint néhol még ennél is hevesebbek lehetnek a zivatarok, a szél erőssége már a 90 kilométeres sebességet is meghaladhatja, és akár 2 centiméternél nagyobb átmérőjű jégdarabok is hullhatnak.

A Balaton nyugati medencéjénél másodfokú viharjelzést adtak ki. Itt a széllökések óránkénti 40-45 kilométeres erősségűek lehetnek, zápor, zivatar környezetében akár 60-80 kilométeres erősségű széllökések is kialakulhatnak. Ez azt jelenti, hogy magas és hosszú hullámokra kell számítani, emiatt csónak és vitorlás nem közlekedhet a vízen. A Velencei-tónál, a Balaton középső és keleti medencéjénél elsőfokú viharjelzés van érvényben, vagyis magas, illetve tornyosuló hullámokra kell felkészülni. Emiatt a csónakok, vitorlások a parttól csak kétszáz, illetve ötszáz méterre közlekedhetnek.

Már kedd este is volt helyenként jégeső. Több órás felhőszakadás volt Zala megye déli részén, többek közt Letenyén, írta olvasónk, aki fotókat is készített az egy órán át tartó jégeső eredményéről.

Szerdára virradóra ismét csak a fővárosban, de ott több mint egy fokkal megdőlt a napi minimumhőmérsékleti rekord. Borbély Ferenc, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta: Budapesten a hajnal mostanáig 1950-ben volt a legenyhébb, akkor 23,1 Celsius-fokot regisztráltak. Most viszont, július 4-én, 24,5 fokot mértek.

Címkék: időjárás, vihar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.