Városlista
2022. október 4, kedd - Ferenc

Hírek

2011. Augusztus 06. 09:27, szombat | Belföld
Forrás: blikk.hu

Óriási tűzgömböt láttak Magyarország felett!

Óriási tűzgömböt láttak Magyarország felett!

A jelenség Pápáról is látszott!

"Arra lettünk figyelmesek, hogy a tőlünk bal kézre eső szántóföld felől valami bevilágítja az autónk belsejét. Hirtelen nem is értettem (én vezettem), hogy onnan hogyan jöhet egy autó. Kinéztem balra és szinte az autóval párhuzamosan, a horizonthoz képest lapos szögben haladt a tűzgömb, szinte előzésbe kezdett. A fénye és égése engem arra emlékeztetett, mint amikor az iskolában kémia órán magnézium szalagot égettünk, aztán pukkanás után a vége zöld színű volt. A kihunyást mi szinte a közeli szántóföld fölött láttuk kb 20 fok magasan ÉK-i irányban. Kb 3-4 másodpercre saccoltuk az időt amíg látni lehetett. Annyira közelinek tűnt, hogy majdnem elindultunk keresni a maradékát" (Nagykanizsai Amatőr Csillagász Egyesület)

- Dégen, a Park tó mellé mentem fotózni, mikor megláttam ezt a rendkívül fényes jelenséget, vélhetően egy tűzgömbnek nevezett hullócsillagot - mondta a Blikknek Ladányi Tamás csillagász.

Az eget bevilágító jelenség több darabra szakadt. Utána egy durranást is lehetett hallani, de azt nem tudtam megállapítani, hogy vajon a jelenséghez tartozott-e - mondta a csillagász. - Sajnos még nem vettem elő a fotófelszerelésemet, de nem kizárt, hogy a jelenséget időjárási megfigyelő kamerák rögzítették - tette hozzá.

- A jövő héten lesz a maximuma a Perseidák augusztusi megjelenésének, de úgy vélem, ez a jelenség nem ehhez a meteorrajhoz tartozhatott.

A tűzgömb - ha az volt - tulajdonképpen a meteorok egy nagyon fényes fajtája, mínusz 6 magnitudónál fényesebb hullócsillagokat hívják így. Nem kizárt, hogy a darabjai Magyarországon csapódtak be valahol – tette hozzá Ladányi Tamás. 

A jelenséget egyébként az egész országból, így Pápárók is látni lehetett.

Fotó: videometeor.hu, idokep.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 04. 12:59, kedd | Belföld

Népszámlálás - Már több mint félmillió háztartásban online kitöltötték a kérdőívet

Már több mint félmillió háztartásban töltötték ki az interneten az október elsején indult népszámlálás kérdőívét - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2022. Október 04. 12:57, kedd | Belföld

A kilencedik legcsapadékosabb szeptember volt az idei 1901 óta

Az aszályos nyár után a kilencedik legcsapadékosabb szeptember volt az idei 1901 óta - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a Facebook-oldalán.

2022. Október 04. 09:10, kedd | Belföld

Ezt a videót mindenkinek látnia kellene, aki közlekedik - Mit tegyünk, ha szirénázó autó közelít?

A Katasztrófavédelem tette közzé közösségi oldalán az alábbi videót, amelyben különböző közlekedési szituációkat látunk arról, hogy kellene reagálniuk a közlekedőknek, ha szirénázó autót látnak, hallanak.