Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Augusztus 06. 09:27, szombat | Belföld
Forrás: blikk.hu

Óriási tűzgömböt láttak Magyarország felett!

Óriási tűzgömböt láttak Magyarország felett!

A jelenség Pápáról is látszott!

"Arra lettünk figyelmesek, hogy a tőlünk bal kézre eső szántóföld felől valami bevilágítja az autónk belsejét. Hirtelen nem is értettem (én vezettem), hogy onnan hogyan jöhet egy autó. Kinéztem balra és szinte az autóval párhuzamosan, a horizonthoz képest lapos szögben haladt a tűzgömb, szinte előzésbe kezdett. A fénye és égése engem arra emlékeztetett, mint amikor az iskolában kémia órán magnézium szalagot égettünk, aztán pukkanás után a vége zöld színű volt. A kihunyást mi szinte a közeli szántóföld fölött láttuk kb 20 fok magasan ÉK-i irányban. Kb 3-4 másodpercre saccoltuk az időt amíg látni lehetett. Annyira közelinek tűnt, hogy majdnem elindultunk keresni a maradékát" (Nagykanizsai Amatőr Csillagász Egyesület)

- Dégen, a Park tó mellé mentem fotózni, mikor megláttam ezt a rendkívül fényes jelenséget, vélhetően egy tűzgömbnek nevezett hullócsillagot - mondta a Blikknek Ladányi Tamás csillagász.

Az eget bevilágító jelenség több darabra szakadt. Utána egy durranást is lehetett hallani, de azt nem tudtam megállapítani, hogy vajon a jelenséghez tartozott-e - mondta a csillagász. - Sajnos még nem vettem elő a fotófelszerelésemet, de nem kizárt, hogy a jelenséget időjárási megfigyelő kamerák rögzítették - tette hozzá.

- A jövő héten lesz a maximuma a Perseidák augusztusi megjelenésének, de úgy vélem, ez a jelenség nem ehhez a meteorrajhoz tartozhatott.

A tűzgömb - ha az volt - tulajdonképpen a meteorok egy nagyon fényes fajtája, mínusz 6 magnitudónál fényesebb hullócsillagokat hívják így. Nem kizárt, hogy a darabjai Magyarországon csapódtak be valahol – tette hozzá Ladányi Tamás. 

A jelenséget egyébként az egész országból, így Pápárók is látni lehetett.

Fotó: videometeor.hu, idokep.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.