Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2013. Április 10. 14:34, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Rétvári: Gyurcsány miatt kell újraszabályozni az önkényuralmi jelképek használatát

Rétvári: Gyurcsány miatt kell újraszabályozni az önkényuralmi jelképek használatát

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök tehet arról, hogy az Országgyűlésnek a büntető törvénykönyv módosításával újra kell szabályoznia az önkényuralmi jelképek használatát, mert kormánya elmulasztotta a fellebbezést a strasbourgi bíróság ezzel kapcsolatos ítélete ellen - jelentette ki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán Egerben.

Rétvári Bence a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a strasbourgi testület 2008-ban, Vajnai Attilának, a Munkáspárt korábbi tisztségviselőjének keresete alapján úgy foglalt állást, hogy az önkényuralmi jelképek használatáról szóló magyar törvény alkotmányellenes módon korlátozza a szólásszabadságot. Ennek nyomán semmisítette meg a törvényt az Alkotmánybíróság - vélekedett.
Ez a helyzet viszont azért állhatott elő - folytatta a KDNP alelnöke - mert a Gyurcsány Ferenc vezette akkori kormány, nem állt ki Magyarország mellett, a magyar állam nevében nem nyújtott be fellebbezést a döntés ellen. Holott ha megteszi, lehetséges, hogy más, Magyarország számára kedvező ítélet születik. Annál is inkább, mert számos európai országban létezik hasonló jogszabály - fejtette ki a politikus.
Egyszóval Gyurcsány Ferenc belenyugodott, hogy a vörös csillag védelmet kapjon. Ami nem csoda, hiszen "akkortájt Gyurcsány Ferenc és Andor László, az Európai Bizottság magyar tagja közösen voltak egy mozgalomban, amelyik a vörös csillag legalizálását követelte" - fogalmazott a kereszténydemokrata politikus.
Rétvári Bence beszámolt arról az Egy közülünk nevű, európai uniós polgári kezdeményezésről, amelynek célja, hogy az EU ne finanszírozzon a magzat elpusztításával járó orvosi kísérleteket. Ugyan mindannyian támogatjuk az orvostudomány fejlődését, ám mára egyértelmű, hogy az őssejtek felnőtt sejtekből, illetve köldökzsinórvérből is kinyerhetők - közölte az államtitkár. Hozzátette: 27 tagállamban egymillió aláírást szeretnének összegyűjteni, a Magyarországra eső kvóta 16 500, vagyis legalább ennyi támogató szignó összegyűjtése a cél anyák napjáig.
Lukács Tamás, a KDNP országgyűlési képviselője felhívta a figyelmet arra: amíg az állatkísérleteket korlátozza, a magzatkísérleteket finanszírozza az EU. Ma már nem az a kérdés, hogy a tudomány mit tud megtenni, hanem az, hogy mit tehet meg, vagyis indokolt a korlátozás - fűzte hozzá.
Egerben számos egyházi és világi szervezet támogatja az aláírásgyűjtést. Mindennek nyomán már mintegy ezer támogató szignót gyűjtöttek össze a településen - mondta Lukács Tamás.

Címkék: Pártok-KDNP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 06:00, szerda | Belföld

Navracsics Tibor: egy majdnem tökéletes találmány az Európai Unió

Az Európai Unió egy majdnem tökéletes találmány, politikai együttműködés gazdasági vízióval - mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter kedden Budapesten, a European Voices című folyóirat bemutatóján.

2024. Május 01. 06:00, szerda | Belföld

Orbán Viktor: a béke és a háború határán, borotvaélen táncol Európa

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Kaposváron folytatta vidéki kampánykörútját; megbeszélést folytatott Szita Károly polgármesterrel, és találkozott a kaposvári választópolgárokkal

2024. Május 01. 06:00, szerda | Belföld

Nagy Márton: a kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait

A kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait, és önkéntesen csökkentették az áraikat