Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Augusztus 11. 14:23, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Repülőnappal ünnepelték a légierő 100. jubileumát a pápai Bázisrepülőtéren

Repülőnappal ünnepelték a légierő 100. jubileumát a pápai Bázisrepülőtéren

Meghívott vendégek és családtagok részvételével tartottak látványos légibemutatót és családi napot a repülőtéren.

A 170 éves a Magyar Honvédség rendezvénysorozat pápai állomásán ünnepelték a Magyar Légierő létrejöttének 100. évfordulóját. A jubileumi alkalmon Sáfár Albert dandártábornok, az MH ÖHP légierő haderőnem főnöke köszöntötte a vendégeket. - Jó alkalom ez a mai arra, hogy megmutassa a légierő, hogy az elődök munkájával és a ránk bízott technikával hogyan sáfárkodunk. Jó alkalom ez arra is, hogy megmutassuk az ország polgárainak, hogy adóforintjaikat mire költjük el, hogy garantáljuk ezekből az adóforintokból országunk biztonságát - fogalmazott Sáfár Albert.


Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós is részt vett a rendezvényen

A légierő főnökétől megtudtuk, a légierő jelene ugyan még kihívásokkal teli, de a jövő nagyon rózsásan néz ki, mivel a Zrínyi 2020 program keretében nagy mértékű technikai fejlesztésen fog átesni.

Gangler László ezredes, a Bázisrepülőtér parancsnoka azt mondta, szívesen látják a látogatókat a repülőtéren, szeretik megmutatni azt, hogy milyen munkát végeznek a katonák. - Az adófizető is szereti látni, hogy mire költik a forintjait. Természetesen a népességünk védelmére, ez az elsődleges feladatunk - mondta a parancsnok hozzátéve, bízik abban, hogy a jövőben lesz lehetőség nyílt nap megtartására is, ám ezen a mai napon családiasabb rendezvény megtartása volt lehetséges.

A Gripen dinamikus bemutató a nap leglátványosabb része volt. Elsőként két vadászgép érkezett a repülőtér légterébe, melyeket egy gyakorló riasztás keretében indítottak Kecskemétről. Az év minden napján, 24 órás készenlétben lévő gépek a Balaton légterében gyakorló elfogást hajtottak végre, majd tiszteletüket tették a pápai bázison. Őket követte egy szóló bemutató, egy másik JAS-39-es tartott látványos légibemuatót a pápai repülőtér közönségének.

A földön számos haditechnika volt megtekinthető, többek között egy Gripen vadászgép, egy Mi-24-es harci helikopter, légvédelmi rakétakilövő állás, tűzoltóautó, kis repülőgépek, de a Celli úti körforgalomban épülő emlékműre felhelyezésre váró, gyönyörűen előkészített MiG-21-es vadászgép is.

Szintén a földön zajlott a kutyás bemutató nagy sikert aratva, majd ejtőernyősök ugrottak ki egy Mi-17-es helikopterből. A Military Girls zenés műsorát követően pedig az egyik Pápán szolgáló C-17-es szállítógép is levegőbe emelkedett és úgynevezett Air Drop bemutatót tartott.

1918-ban az egyesített Osztrák-Magyar hadsereg első repülőgépére került fel a magyar jelzés, innen számítják a Magyar Légierő létrejöttét. A pápai repülőtér pedig 80 esztendős, '36-ban kezdődött az építkezés és folyamatosan a második világháború végéig különböző alakulatok használták a repülőteret, majd '60-ig szovjetek állomásoztak itt. Ezt követően - napjainkban is - ismét a Magyar Légierő használja a repteret.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék